"Vi får stå ut med de negativa synintrycken från vindkraften"

26 dagar kvar till valdagen och partierna har laddat både lokalt och på riksplanet. Det är nu som många osäkra väljare bestämmer sig. Det är nu det är viktigt vad som sägs, vilka argument som förs fram. På Gotland träffade GA i går ett gäng utvalda (av partiet självt) från miljöpartiet de gröna som gärna pratade vårdorganisation, stora barngrupper, utlokalisering av kommunen till landsbygden och demokratifrågor, bland annat. Och ordföranden Heidi Plisch tycker att vi ska stå ut med "de negativa synintryck" som vindkraftparker till havs utgör.

Gotland2002-08-20 04:00
Den senaste tiden har vindkraftens expansion i havet vållat debatt eftersom många anser att den kommer att störa ögat.
Torgny Lihnell menar att den vettiga diskussionen om vindkraften "dränks i en flod av argument från folk som har gott om tid att skriva insändare".
Heidi Plisch, partiets ordförande på Gotland konstaterar:
­ Vi får stå ut med lite negativa synintryck. och självklart ska vindkraftverken monteras ned när vi har fått fram andra energilösningar, då ska de inte stå kvar som skrämmande objekt.
Miljöpartiet de gröna på Gotland har i dagarna fått klart det kommunala handlingsprogram som egentligen är en fortsättning på det som man har lagt grunden till tidigare. Idéerna där ska bland annat föras fram av Hans-Åke Norrby, med förflutet som lärare. Han säger att han gav sig in i partipolitiken för att han tyckte att det var viktigt att ta ställning.
­ Jag kände att jag inte kunde stå utanför längre, jag ville ta ansvar. Och jag tycker att det är trevligt att demokratifrågorna finns i fokus i valrörelsen även på riksplanet.
Han vill gärna lyfta fram resurshushållningen som den viktigaste frågan.
­ Vi måste se till att våra resurser räcker även för nästa generation.
Ordföranden för partiet på Gotland, Heidi Plisch, tycker att grundvattentillgången är den viktigaste lokala frågan.
­ Gotland är så extremt sårbart när det gäller grundvattnet, vi måste se till att skydda vattnet från bekämpningsmedel som sprids i trädgårdar och på jordbruksmark. I Danmark har man hittat spår av glyfosat, påpekar hon, men svarar inte ett "ja" på frågan om hon är beredd att verka för ett totalstopp av Round-up, ogräsmedlet som pekas ut som boven i glyfosatdramat.
­ Jag ser inga fördelar med att använda medel som är så farliga för människan, säger hon och syftar på att glyfosat hämmar spermieproduktionen.
Ann Enström säger:
­ Jag vill fortsätta arbeta för att vi ska få mindre barngrupper på Gotland, det här är en jätteviktig fråga. Hittills har barn- och utbildningsnämnden inte gjort något åt den saken.
Hon varnar också för utvecklingen av Visby innerstad med allt mer supande.
­ Visby kommer att förvandlas till en stor pub. Anledningen till att det är mycket bråk och nedskräpning är att det dricks för mycket, menar hon, men medger att hon inte har sett något av det själv, utan hört från andra som varit på krogen i sommar. "Folk är väldigt berusade".
I fullmäktige hörs ofta Torgny Lihnell. Han lovar att arbeta vidare för att Gotland ska få en missbrukarvård värd namnet. Den politiska ledningen har antagit ett program för vården, men inte sett till så de ekonomiska förutsättningarna finns, menar han.
Han pekar också på brister i akutskjukvården och menar att det måste till pengar från staten så att Gotland får en akutvård som också klarar behoven året om. Torgny Lihnell tycker också att det är hög tid nu att det nya, kritiserade systemet med en utförar- och en beställarnämnd förpassas till historien.
­ Den modell vi har infört kan bli en fälla, vi har byråkratiserat på ett sätt som gör att vi riskerar att hamna i ett dödläge.
Ny i miljöpartiet på framskjuten plats är studerande Tom Strömberg. Han hoppas att partiet ska arbeta framgångsrikt med att bädda för mer och fler lokalt producerade livsmedel på Gotland.
­ Turisterna ska äta gotländskt, det gynnar hela öns ekonomi, menar han och väger in miljöfördelarna i en ökad lokal förädling av jordbruksprodukterna.
Vid mötet med lokala medier i måndags tog man också upp motionen med förslag om att inrätta ett kommunalt centrum i Follingbo, och Ann Enström höjde sin röst för en kraftig satsning på kollektivtrafiken.
­ Jag tror att Gotland har Sveriges sämsta kollektivtrafik!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om