"Vi fokuserade på säkerheten"
Omkring 30 poliser - gotländska och från den nationella insatsstyrkan - fanns på plats vid skottlossningen vid Brucebo.Vilka som var direkt inblandade i skotten mot Torbjörn Axelman avslöjas dock inte.
Var kommenderingschef. Magnus Holmén ledde en av de största polisinsatserna någonsin på Gotland. Omkring 30 poliser fanns på Brucebo. Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Han berättar att man inledningsvis skickade ut 13 gotländska "vanliga" poliser till platsen.
- De säkrade området och sedan kom den gotländska insatsgruppen och stärkte upp med ett tiotal personer.
Den gotländska insatsgruppen är poliser som fått extrautbildning i att hantera svåra situationer. De har särskild vapenträning och är stödbeväpnade med halvautomatiska k-pistar, MP5. De har också halvautomatiska pistoler av typen Heckler & Koch, det allmänna tjänstevapnet för svensk polis. Båda vapnen har niomillimeters ammunition.
Insatsstyrkan
Efter förfrågan från Rikskriminalpolisen flögs omkring 15 personer från nationella insatsstyrkan in. Magnus Holmén säger att han inte vet vilken beväpning den har och GA hade under gårdagen inte möjlighet att komma i kontakt med styrkans chef Bertil Olofsson.
Vilka som var direkt inblandade i svarselden mot Torbjörn Axelman, vill Magnus Holmén inte kommentera. Det vill inte heller kriminalinspektör Fredrik Persson, som ansvarar för Gotlandspolisens utredning av händelsen. Ingen av dem vill heller kommentera polisens val att öppna eld.
- Jag kommenterar inte alls, av två anledningar. Den ena är att det rutinmässigt inletts en undersökning kring att polisen skjutit. Nummer två är att sådana uppgifter är bra att hålla på. Den här utredningen tenderar att bli jätteoffentlig ändå. Något vill vi ha kvar till våra förhör, säger Fredrik Persson.
Enligt honom är brottsplatsundersökningen av Brucebo inte slutförd.
Har ni hittat de kulor Axelman ska ha avfyrat?
- Det kommenterar jag inte.
Hur många skott ska han ha avlossat?
- Det kommenterar jag inte.
Magnus Holmén, du satt mitt i smeten, om än på polishuset. Reflektioner?
- Det är väldigt tragiskt att något sådant här sker. Som jag ser polisens agerande så fokuserade vi på säkerheten för personerna som var fast på balkongen och på att vår egen personal inte skulle skadas. Därför valde vi att jobba defensivt, att inte konfrontera gärningsmannen.
Ni ville vänta ut honom?
- Ja. När vi hade säkrat personerna på balkongen ville vi sätta igång förhandlingar och diskutera om att han skulle komma ut frivilligt.
Det hann ni inte göra?
- Nej.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!