"Vi hade behövt mer folkligt stöd"

Valdeltagandet i söndagens kyrkoval blev lägre än nånsin.Biskop Lennart Koskinen är besviken.- Vi hade behövt ett större folkligt stöd, särskilt nu när Visby är ifrågasatt som eget stift, säger han.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-09-22 04:00
Kyrkovalet brukar kallas "det glömda valet".
I år, med ett valdeltagande på bara 12,4 procent, kan man tro att det är valet som även Gud glömde.
Att det skulle vara så illa vill dock biskop Lennart Koskinen inte tro.
- Nej, skrattar han, det går jag inte med på. Men jag tror nog att vår Herre skulle ha uppskattat om några fler hade gått och röstat, tillägger han.

Fortfarande en folkkyrka
Han menar att det särskilt i år hade varit viktigt med många röstande på Gotland.
- Eftersom Visby återigen har blivit ifrågasatt som eget stift, hade det varit betydelsefullt att med många röstande kunna visa att stiftet har ett brett folkligt stöd, säger han.
Den psykologiska effekten av ett högt valdeltagande hade varit viktig, menar han.
Men nu sjönk valdeltagandet från drygt 15 procent i valet 2005 till drygt 12 procent.
Vad är orsaken? Hänger det ihop med att fler och fler lämnar kyrkan?
- Nej, det tror jag inte. Valdeltagandet räknas ju i förhållande till antalet medlemmar, så det borde inte påverka. Det är nog snarare en signal om ett ointresse. Eller att hälsan tiger still, svarar han.
Kan man fortfarande tala om en folkkyrka när så få är intresserade av att påverka den?
- Jo, visst har vi fortfarande en folkkyrka, svarar Lennart Koskinen. På Gotland är över 80 procent av invånarna medlemmar i Svenska kyrkan och vi räknar med att vi under ett år möter cirka 90 procent av våra medlemmar. Svenska kyrkan är faktiskt, sett till andelen medlemmar, den största lutherska kyrkan i världen.

Idébärande rörelse
Men när det gäller själva kyrkovalet anser biskopen att det måste ske en förnyelse. Att genomföra den här typen av val är alldeles för stort, omständligt och, inte minst, kostsamt.
- Det är inte rimligt att hålla valdagar efter samma modell som riksdags- och kommunalval. Kyrkovalet är till sitt nuvarande utförande en rest från statskyrkan. Idag är Svenska kyrkan en idébärande rörelse och vi måste hitta ett annat, enklare system när det gäller valen, säger han.
Ett nytt system skulle också innebära ytterligare ett steg bort från partipolitikens inblandning i kyrkan.

Nätröster är framtiden
Lennart Koskinen kan tänka sig en övergång till indirekta val eller ett system där man kan rösta via nätet.
- Jag tror att vi får se ett nytt system redan till nästa val, om fyra år. Men kyrkan är en trögrörlig koloss så det kan dröja längre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om