Hiv – från dödsdom till bortglömd smitta

Sedan 1983 har i snitt ett hivfall per år rapporterats på Gotland. Sven Montelius, öns tidigare smittskyddsläkare, har varit med sedan starten – då hivsmitta i princip innebar en dödsdom.

Sven Montelius hade bara arbetat några år som läkare och precis påbörjat sin specialisering inom infektion när Sverige fick sina första hivfall.

Sven Montelius hade bara arbetat några år som läkare och precis påbörjat sin specialisering inom infektion när Sverige fick sina första hivfall.

Foto: Vilda Engström

Gotland2022-08-24 17:15

I år är det 40 år sedan det första kända fallet av hiv i Sverige. Då, i början av 1980-talet, satte hivsmittan skräck i Sverige och världen. 

Sven Montelius hade precis börjat sin yrkesbana som läkare.

– Jag hade jobbat i tre år och just börjat min specialistutbildning inom infektion. Rätt snart hade vi våra första fall i Sörmland där jag arbetade då, men vi visste så lite i början. Det var ungefär som med covid nu.

Han tar emot hemma på den lilla uteplatsen invid innerstadshuset, som en gång var hans mormors. Sven Montelius återvände till Gotland i början av 2000-talet och blev 2011 öns smittskyddsläkare. Lagom tills att han skulle pensionera sig och lämna över till sin efterträdare Maria Amér, kom coronapandemin. Återigen stod sjukvården inför en okänd smitta, något Sven Montelius fått erfara förut.

undefined
Lagom till Sven Montelius skulle gå i pension kom coronapandemin.

– Hiv är ju också en pandemi även om det inte är klassas som det, men det spreds ju över hela världen, säger Sven Montelius, som minns hur de stod handfallna inför den nya hivsmittan.

– Vi visste inte hur det smittade. Vi var väldigt utrustade med rockar, handskar och andningsskydd. Så de här första stackars patienterna vi hade, hade det väldigt tufft, mer tufft än vad som behövdes.

Medan covid spreds i en otrolig hastighet över världen, gjorde hiv det långsamt. Sven Montelius ser ändå likheter.

– Kanske reaktionerna hos människor, det var panik på 80-talet, det var panik när svininfluensan var på gång och det är panik nu, så oron tycker jag att man kan känna igen.

undefined
Bild tagen vid Rättsmedicinska Instituationen i Uppsala den 4 februari 1987. Personal använder sig av en speciell skyddsutrustning vid obduktioner av personer som avlidit i aids. Kroppen bäddades in i formalin och slogs in i plast som märktes "smittorisk".

Det dröjde också innan sjukvården hade någon behandling att sätta in mot hiv och aids.

– Det första 10–12 åren hade vi ju ingen behandling att erbjuda. Det var dödligt och vi hade flera patienter som vi följde till slutet. Det var riktigt kämpigt, säger Sven Montelius.

Sjukdomsförloppet skilde sig dock från individ till individ.

– En del fick aids inom några månader och andra kunde gå i flera år med smittan innan de blev sjuka, säger Sven Montelius.

undefined
Tv-serien "Torka Aldrig tårar utan handskar" från 2012, baserad på Jonas Gardells romansvit, uppmärksammade hur de svenska hivpatienterna inledningsvis behandlades av sjukvården. Året därpå prisades serien som Årets tv-drama vid Kristallengalan.

När de första medicinerna väl kom lämnade de också en del över att önska.

– I början hade vi bara ett preparat men insåg rätt snabbt att vi behövde fler för att viruset inte skulle bli resistent. Men det var rätt mycket biverkningar. Sen dess har behandlingen blivit bättre och bättre, med mycket mindre biverkningar. I dag kan i princip alla som behandlas få ner viruset till så låga nivåer att det inte går att mäta.

Förr var ett positivt hivtest i princip lika med en för tidig död. Så är det inte längre.

– En som nu upptäcks ha hivinfektion behöver inte räkna med ett kortare liv. Man måste medicinera resten av livet, men det gäller ju många andra sjukdomar också, säger Sven Montelius.

Numera bedöms den som lever med hiv och har en väl inställd behandling, inte riskera att smitta genom samlag.

– Behandlingarna nu är så effektiva att du smittar inte om du har en bra behandling. Det man skulle vilja ha är ett vaccin som fungerar men det har hittills inte lyckats, säger Sven Montelius.

undefined
Det dröjde många år innan de fanns några läkemedel alls och de första preparaten hade många biverknigar, berättar Sven Montelius.

Samtidigt tycker han att sjukdomen har blivit lite bortglömd.

– Folk tar inte sjukdomen på samma allvar som på 80- och 90-talen. Många tror att det där berör inte mig. 

Han ser tecken på detta.

– Det syns ju lite på att gonorré och syfilis ökat, man skyddar sig inte på samma sätt med nya kontakter som man gjorde för 15 år sedan. Syfilis och gonorré är inte heller helt ofarliga sjukdomar, säger Sven Montelius.

Han betonar att hiv fortsatt är en allvarlig och livslång sjukdom.

– Hiv är en kronisk infektion som inte går att få bort. Att undvika att bli smittad är fortsatt lika viktigt och kondom skyddar.

undefined
"Att undvika att bli smittad är fortsatt lika viktigt och kondom skyddar", säger Sven Montelius.

På många håll är sjukdomen också ett fortsatt stort problem. Över 30 miljoner människor har dött av aidsrelaterade sjukdomar sedan sjukdomen upptäcktes och ungefär 40 miljoner lever i dag med hiv. Värst drabbat är Afrika söder om Sahara. Sven Montelius har i olika omgångar arbetat i Centralafrikanska republiken. Det tillhör inte de värst drabbade områdena, men sjukdomen slår ändå hårt mot den som drabbas där.

– Det är ändå svårare där för det finns inte samma infrastruktur, som apotek. Då får patienterna komma till sjukhuset för att hämta mediciner för kanske tre eller sex månader, men sen måste de komma tillbaka och man kanske inte ens har råd med resan dit, säger Sven Montelius.

När hiv upptäcktes var den vanligast bland män som har sex med män. Numera är det vanligare att den smittar mellan personer som har sex med motsatt kön. Det är också betydligt fler som smittas utomlands än i Sverige, antingen då de varit på resa eller innan de flyttade till Sverige.

– Hur många som har smittats här på Gotland vet jag inte – om några alls. På senare år har vi väl haft 10–15 patienter här.

Han har varit med under hela tiden, från den inledande paniken när ett tidigare okänt virus smittade och dödade, tills i dag när det finns behandling som innebär att en hivsmitta inte behöver betyda ett förkortat liv eller att den som är smittad ens riskerar att överföra smittan.

– Det har blivit otroligt mycket bättre. Det är egentligen fantastiskt att få vara med om, säger Sven Montelius.

Om hiv/aids

Hiv är sedan 1983 en anmälningspliktig sjukdom.

1983 till 2020 rapporterades totalt 38 hivfall på Gotland. 

I Sverige rapporteras ungefär 400–500 nya fall av hiv varje år. Mer än hälften av dessa består av personer som har fått hivinfektionen före immigration till Sverige. 

2019 levde ungefär 8 000 personer med hiv i Sverige.

Aids är samlingsnamnet på de sjukdomar som du kan få när immunförsvaret är försvagat av en hivinfektion.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!