"Vi hamnar sist i kön"

En chans till nystart.
Eller ett steg som placerar dig mellan stolar och kan kosta den sista tryggheten.
Allt fler långtidssjukskrivna går med på att bli utköpta av sin arbetsgivare. De säger upp sig mot ett antal månadslöner. Långtidssjukskrivnas förening är tveksam.
- Det gäller att vara väldigt medveten om vad man gör innan man skriver på ett sådant kontrakt, säger Inger Johansson, föreningens ordförande.

Gotland2005-03-04 06:00
Det gäller att ha alla parter med sig, menar Inger Johansson.
- Försäkringskassan, facket, arbetsförmedlingen med flera. Alla måste vara med och som enskild måste vara klar över vilka rättigheter man kommer att ha när man inte längre har en anställning. Annars är risken väldigt stor att man hamnar mellan stolar.
Hon tror att många av dem som går med på en uppgörelse känt sig mer eller mindre pressade till det.

Hård press
- Som debatten förs idag är pressen väldigt hård på oss långtidssjukskrivna. Det talas bara om kostnader; sjukskrivna är inte längre önskvärda hos arbetsgivare. Och den som blivit frisk efter en lång sjukskrivning får räkna med att hamna sist i kön till jobben, säger hon.
Många av dagens långtidssjukskrivna känner sig bakbundna, menar hon.
- Och när allting gått i stå; rehabiliteringen har misslyckats, arbetsgivaren har inget jobb att erbjuda och självkänslan är körd i botten, då kanske man nappar på en uppsägning. Man tar sina fyra eller sex månadslöner och tänker att det ska nog gå att hitta en ny lösning, fortsätter hon.

Kortsiktig lösning
Men Inger Johansson tror att det för de flesta blir en kortsiktig lösning. Sjukdomsbilden finns ju ofta kvar, och när den nu uppsagde före detta långtidssjukskrivne blir dålig igen, har skyddsnätet drastiskt försämrats. Utan anställning är försäkringsskydd och annat mycket sämre.
- Det är illa nog att vara sjuk. Att desutom vara arbetslös måste göra situationen än värre. Själv skulle jag inte vilja sätta mig i den sitsen, säger hon.
I stället för den här typen av drastiska åtgärder för att få ned sjuktalen efterlyser Inger Johansson och hennes förening dels bättre och tidigare rehabilitering. Och dels ökad kunskap och medvetenhet om främst stressrelaterade sjukdomar ute på arbetsplatserna.

Ett annat tänkande
- Det måste till ett annat tänkande. En annan medvetenhet om ledarskap och organisation, säger hon.
Hon talar om en ny delvis sjukdomsbild i arbetslivet. Mycket handlar idag om stressrelaterade sjukdomar, utmattningssymptom är vanligt. Hon vill att chefer och arbetsledare får lära sig mer om det här, om hur man hittar tidiga tecken på att en medarbetare är på väg att bli sjuka, och hur man motverkar negativ stress.
- Individen är väl ändå värd en peng, nog borde man kunna satsa mer på att ta vara på sina anställda, även de som blivit sjuka.
Att förbättra kommunikationen på arbetsplatser. Få folk att känna att de är delaktiga, att de är med, betyder mycket. Och att ge den som är sjuk tid, för det tar tid att komma tillbaka.
- Man behöver all stöttning runtomkring när man kommer tillbaka, säger Inger Johansson. Och kanske behöver man ett annat tempo, det gäller ju att undvika den stress som en gång gjorde en sjuk. Det här är svåra och komplexa frågor och de berör väldigt många, säger Inger Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!