"Vi har blivit överkörda"

Tisdagens beslut om att slopa den medeltida församlingsindelningen och samla flera mindre församlingar i storförsamlingarna Väskinde och Östergarn, upprör.
Ordförande i Gammelgarns kyrkoråd, Sture Ärlebäck, kallar förfarandet diktatoriskt.
-Vi är väldigt upprörda, säger han till GA.

Gotland2006-03-31 06:00
I tisdags beslutade stiftsstyrelsen på Gotland att slå ihop flera mindre församlingar till storförsamlingarna Väskinde och Östergarn. Kyrkoråden i Lokrume och Gammelgarn har redan från början protesterat mot förslaget, men utan resultat. Sture Ärlebäck, ordförande i Gammelgarns kyrkoråd, är besviken, både över beslutet i sig och förfarandet.
Han menar att man bara tittat på ett enda alternativ och att andra lösningar inte ens övervägts.
- Vi är väldigt upprörda, vi har blivit totalt överkörda. Ingen har hittills brytt sig om att föra en dialog med oss i kyrkorådet. Det finns diktatoriska anspelningar i det här, det har bara funnits ett svar som har varit rätt. Skulle det här ha varit i Vitryssland så skulle vi kalla det diktatur och föra ett väldigt oväsen.
För Sture Ärlebäck och kyrkorådet är det av högsta vikt att Gammelgarn finns kvar som församling.
- Det är väldigt viktigt, i dag är församlingen en juridisk person och äger sina tillgångar. Dessutom försvinner de själavårdande uppdragen i och med sammanslagningen. Själavård är något som berör alla människor och borde vara lika viktigt som medicinsk vård.
Sture Ärlebäck och Gammelgarns kyrkoråd vill även slå vakt om församlingens historiska värden.
- Här har våra förfäder slitit i hundratals år och så ska vi, den rikaste generationen av alla, kasta allt på historiens bakgård och förpassa Gammelgarns församling till kyrkohistorien.

Kyrkoordningen
Anledningen till sammanslagningarna är att de mindre församlingarna inte kunnat leva upp till de krav om ett kyrkoråd om nio personer samt en huvudgudstjänst per vecka, som ställs i kyrkoordningen.
I Östergarns pastorat har man sedan länge inte firat gudstjänst i samtliga kyrkor varje vecka och det ser Sture Ärlebäck heller inte som nödvändigt.
- Gudstjänst är Svenska kyrkans minst efterfrågade produkt och på kyrktäta Gotland kan man ta sig till en annan kyrka för att fira gudstjänst, det är ändå inte mer än en handfull besökare på gudstjänsterna.
- Det andra är att varje församling ska ha ett kyrkoråd på nio personer och här, där vi har 200 medlemmar, är det inga problem, men i andra socknar är det här ett problem och då tycker vi att man kunde anpassa sig så att en liten församling med 60, 70 medlemmar inte behöver ha nio personer i kyrkorådet utan en eller två, säger Sture Ärlebäck.
Det viktiga tycker han är att Gammelgarns församling finns kvar och bibehåller sina grundläggande uppgifter, sen skulle han gärna se en gemensam administration för samtliga kyrkor på Gotland.
- Jag är ingen bråkmakare, utan vill kyrkans väl. Jag har varit medlem i Svenska kyrkan i 68 år och deltar aktivt, men det jag reagerar emot är ledarskapet i kyrkan just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om