"Vi har blivit rättslösa"

Överförmyndaren förbjöd Ida att träffa sin dementa mamma. Samtidigt får Ida stå för utgifter som mammans förvaltare ska betala. Förvaltaren är polisanmäld och Ida har gått till tinget för att slippa honom för gott.

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-03-01 04:00

- Vi står rättslösa, säger Ida Stenberg Wrang och hennes make Peter.

I handen har hon ett brev från kronofogden som visar att mamman är skyldig staten 137 320 kronor, varav 16 000 kronor är skattetillägg och ränta. Skulden är en reavinst sedan mammans hus sålts.

Förvaltaren är den enda som har tillgång till pengarna men har inte betalat in skatten.

Nu får mamman sitt livs första betalningsanmärkning och kronofogden hotar med utmätning.


Skuldtyngd förvaltare
När en förvaltare utses ska det vara en rättrådig person. Den senaste förvaltaren, som tillsattes för ett år sedan, är jurist och tar 1 500 kronor i timmen för sitt jobb.

Enligt kronofogden har han en obetald skuld sedan oktober på närmare 5 000 kronor som ska drivas in. Ytterligare 20 skulder har registrerats på samme förvaltare. I oktober 2008 gjordes en utmätning om 3 400 kronor i bankmedel.


Borde finnas pengar
Att han inte sett till att betala Idas mammas skatteskuld är anmärkningsvärt.

-Mammas förre förvaltare sålde hennes hus och det borde finnas pengar på hennes konto att betala med, säger Ida.


En miljon
Hon har ännu inte sett årsredovisningen för 2011.

-När vi tittade på årsredovisningen året innan fattades en miljon kronor. Om det var en felskrivning eller om pengarna är borta, vet jag inte, säger Peter Wrang.


Fick en stroke
Familjen hamnade i klorna på överförmyndaren för flera år sedan då mamman fick en stroke. Én god man utsågs och senare en förvaltare då hon placerades på ett demensboende. Där skulle man sörja för mammans väl och ve med stöd av förvaltaren som har det ekonomiska ansvaret. Tillsyn, mat och hyra ingår. Ida står för övriga utlägg och får ersättning mot kvitto.

- Det är svårt att få honom att betala räkningarna, säger Ida som har krav på
30 000 kronor.


Gjort polisanmälan
Hon tycker att förvaltaren inte sköter Gunillas ekonomi och ger flera exempel.

- Mammas tidning drogs in och telefonen stängdes av på grund av obetalda räkningar. Tandläkaren och psykologen får inte betalt.

Ida har klagat till överförmyndarnämnden som säger att de har fullt förtroende för förvaltaren. Hon har vänt sig till polisen eftersom varken skatteskulden eller hennes utlägg blivit betalda.

- De utreder om det är trolöshet mot huvudman, säger Ida.


JO reagerade
Varken länsstyrelsen och förvaltningsrätten ger henne stöd, men Justitieombudsmannen, JO, reagerade när Ida fick besöksförbud till sin mamma.

"Från och med 2010-03-22 och 1 månad framåt får Ni inte besöka Er mamma" skrev Överförmyndarnämnden i ett brev och stängde av mammans telefon så att Ida inte skulle kunna ringa henne.

- Överförmyndarnämnden förtjänar mycket allvarlig kritik. sa JO som också påpekade att handlingarna inte hanterats på ett korrekt sätt.

- Anhöriga har rätt att granska hur mammans pengar förvaltas. Ida har begärt ut handlingarna och för några månader sedan fick hon lösa ut papper för 1600 kronor.

- Det mesta var kopior på kopior, säger Peter.

Årsredovisningen var inte med.


Handkassan tom
Ida och Peters historia är märklig. De berättar om en handfast myndighetsutövning som går ut på att byta ut hänglås och bankkonton. Mamman får inte ha bankomatkort, hus och släktklenoder har sålts.

Ingen adressändring har gjorts och någon ny hemförsäkring har inte ordnats. Mamman missar utflykter, fotvård och andra aktiviteter eftersom hennes handkassa är tom.

- Jag vill att mamma ska få sin värdighet tillbaka, men det är svårt att komma ur överförmyndarnämndens grepp, säger Ida.

För Ida ser det som ett myndighetsövergrepp.

-Jag vill varna för den risk man löper när man aningslöst ber om hjälp i en tillfällig nödsituation, säger hon.

Förvaltaren vill inte kommentera ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om