Utredningsboendet Vängeakuten har plats för sex ungdomar och vid Socialstyrelsens senaste tillsyn intervjuades fyra av dem som bodde där i våras.
Av rapporten framgår att de upplevde att tillsynen och reglerna inte var konsekventa. "Det känns som om att alla har olika regler. Det är svårt att veta vilka regler som gäller", säger ungdomarna i rapporten.
Ovisst
Men enligt Hasselas vice vd Carina Östanbo är det tydliga regler och struktur på tillvaron som gäller inom Hassela.
- Vängeakuten är den första platsen ungdomarna kommer till, där är vi noga med en tydlig struktur.
Enligt ungdomarna som intervjuats får de som bråkar åka i väg med personal i ett hus i skogen, för att diskutera vad som hände.
Den lösningen tyckte ungdomarna inte var bra, eftersom det är ovisst hur länge de ska vara där och eftersom en medlevare då lämnar resten av gruppen.
Enligt Carina Östanbo är huset viktigt eftersom det finns ett behov att möta ungdomarna avskilt om det uppstått något problem.
Metoden har fungerat bra länge, säger hon.
- Vi behöver hitta lägen där det kan bli lugn och ro.
Åtgärder
Personalen som intervjuades vid inspektionstillfället vid Vängeakuten, påpekar att det inte finns möjlighet att individanpassa vården tillräckligt.
Enligt Carina Östanbo förs det ständigt en dialog med Vängeakuten om behovet av mer personal. Vid behov finns möjlighet att förstärka med personal från Klintehamn, säger hon.
Efter inspektionen i våras av Hassela Gotland AB ställer Socialstyrelsen nu krav på en bättre skriftlig dokumentation över ungdomarnas handlingsplaner.
Öppna journaler
Behandlingshemmet ska också vidta åtgärder för att ungdomarnas integritet ska skyddas. I dag är journalerna öppna för alla medlevare som har rätt att logga in i systemet.
Carina Östanbo menar att lösningen med öppna journaler har varit ett bra sätt att följa ungdomarna när de byter plats i samband med nästa steg i behandlingen.
- Vi har inte känt till att det här var fel, men vi ändrar det här så att bara ett fåtal berörda kan komma åt journalerna. Det blir klart den här veckan.
Carina Östanbo säger att den muntliga diskussionen med ungdomarna om målen framåt förs regelbundet.
Självkritisk
Carina Östanbo konstaterar att den skriftliga dokumentationen varit bristfällig i vissa fall, men inte alla. Ett nytt datorsystem som inte alla 55 medlevarna hunnit lära sig fullt ut, anges som en av orsakerna till att inte alla har en tillräcklig sådan.
- Vi i ledningen får ta på oss att vi inte har varit tillräckligt tydliga i hur den röda tråden ska se ut. Vi har brustit i vårt arbete och hur vi instruerat medlevarna, säger Carlina Östanbo.