Turnén har gått från Klinte, Hemse, Fårösund (Lärbro), Roma och till Visby. Igår hade en tapper skara med 31 personer, inklusive lärare och media, samlats i Södervärnsskolans aula.
Beslut i februari
- Vi är intresserade av att höra vad folk tycker. Det är många kloka tankar som vi kan ha nytta av, säger Ann-Chatrin Norrevik.
Hur stor betydelse de olika åsikterna får, kan hon inte avgöra än.
- Nu har vi två månader på oss innan ett färdigt förslag ska presenteras för barn- och utbildningsnämnden.
Den 22 februari ska politikerna ta ställning vilka skolor som ska läggas ner. Något annat alternativ finns inte.
- Mycket har handlat om regionalpolitik och vi måste ha respekt för att man ser till sin egen situation. Vi ser det här ur ett elevperspektiv, säger Ann-Chatrin Norrevik.
Det innebär att eleverna över hela Gotland ska ha rätt till en likvärdig utbildning. Det ska bland annat finnas psykolog, läkare skolsköterska, studio, bibliotek. Blir elevantalet för lågt är det svårt att ge den servicen. En annan nyhet är att alla lärare ska ha legitimation.
Lärare söker till Visby
Många lärare söker sig till större skolor, bland annat för att tjänsterna inom deras ämnesområden inte räcker till. Några får åka mellan skolor och i andra fall blir tjänsten inte 100 procent.
- Jag har anställt flera lärare och de har sökt sig från Hemse, Klinte, Slite och Roma till oss, säger Hans Åke Norrby som är rektor på Solbergaskolan i Visby.
Något förslag på att lägga ner någon skola i Visby har inte kommit fram mer än i insändarspalterna
- Det finns tillräckligt många elever i varje skola för att klara lärarbehörigheten i Visby, men vi har inte tittat så djupt än, säger Ann-Chatrin Norrevik.
Under mötet höjdes inte heller några röster till försvar för Visbys skolor. Däremot hade några kommit från Sanda för att göra ytterligare ett försök att påverka framtiden för deras skola.
- Vi måste skapa livskraftiga skolor och då måste det finnas tillräckligt med elever. Små skolor är inte bärkraftiga, säger Ann-Chatrin Norrevik vars uppdrag är att spara 13 miljoner nästa år med en total budget på 999 miljoner kronor.