"Vi har försökt men inte fått något stöd"

- Beslutet att flytta styckningen från Visby till Swedish Meats anläggningar på fastlandet är ett tungt slag för Gotland och inget bra beslut. Men det är flera faktorer som lett fram till det här och inte så enkelt som en del försöker göra det.
Det säger Peter Olsson, När, ordförande för LRF på Gotland. Han tycker att debatten kring Swedish Meats behöver breddas och nyanseras.

Gotland2006-08-26 06:00
Slakteriet i Visby har flera gånger pressats till stora insatser för sin överlevnad. För några år sedan var det åtskilliga miljoner kronor som skulle sparas.
- Slakteriet har klarat sig bra hittills och kunnat satsa på investeringar för att göra ett bra resultat. Jag har stor respekt för dem som arbetar där, de har gjort sitt bästa, säger Peter Olsson.

Positiv trend
LRF och Swedish Meats har också jobbat hårt för att få upp volymerna av nöt, lamm och gris och lyckats öka antalet djur till slakt av samtliga djurslag.
- Hade vi inte haft Swedish Meats på Gotland så hade vi heller inte haft den omfattningen som i dag är på nöt, gris och mjölk. Vi är inne i en positiv trend med många nyinvesteringar. Och så länge vi håller volymen uppe så ser jag det som orealistiskt att slakten skulle försvinna från Gotland.
Peter Olsson nämner flera faktorer som lett fram till att styckningen nu försvinner och 60 personer kan förlora sina jobb.
- Jordbrukspolitiken och dess tillämpning är en. Här på Gotland har vi varit duktiga, men på fastlandet har volymerna på slaktdjur minskat rejält. Det har lett till att de fått ledig kapacitet och därför vill Swedish Meats flytta styckningen från Gotland till andra anläggningar. I grunden handlar det om den internationella konkurrensen. Den svenska regeringen har inte agerat tillräckligt kraftfullt. Det tar för lång tid att ta beslut om sänkningar av avgifter och skatter och annat som skulle göra att svenska bönder konkurrerar på samma villkor som i andra EU-länder.

Fortsatt arbete
Importtrycket och handelns centralisering med egna varumärken, krav på volymer och priser gör det också omöjligt att profilera till exempel gotländskt kött.
- I stället för att lägga ned styckningen hade vi velat att man fullföljde det arbete som tidigare påbörjats med att utnyttja det mervärde som gotländskt kött har. Med en ordentlig profilering skulle man kunna ta ut ett högre pris för vårt kött. Öka produktionen och skapa flera jobb i livsmedelsindustrin på Gotland. Tyvärr hoppade Swedish Meats av, de är inte intresserade av små marknader. Så jag tycker det är fel att rikta kritik mot lantbruket och ägarna och påstå att vi bara ser till vår egen ekonomi. Vi har försökt, men inte fått det stöd från Swedish Meats ledning som vi skulle behöva, säger Peter Olsson.
LRF kommer att fortsätta sitt arbete med att utveckla de olika produktionsgrenarna inom det gotländska lantbruket, allt för att säkra den livsmedelsindustri som fortfarande finns på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om