Det enligt kritiska röster efter GA:s artikel om veterinärbrist och jourproblem på ön.
- Vad det handlar om är en kommersiell verksamhet som är statligt subventionerad, säger en veterinär till GA.
Lördagens artikel om veterinärverksamheten på ön, har rört upp känslor. Inga av de veterinärer och andra personer GA talat med, på och utanför Gotland, vill dock ställa upp med namn. I sammanhanget nämns ord som "prestigeproblem", "infekterad soppa" och "mycket känsligt".
Distriktsveterinärerna har statens uppdrag, och statliga subventioner, att bedriva dygns- och årstäckande jourverksamhet i Sverige. I lördagens GA sade Jordbruksverkets distriktsveterinärchef Håkan Henrikson dock att det finns ett avtal om att privata veterinärer ska sköta jouren på södra delen av Gotland.
Det stämmer inte, enligt de veterinärer GA talat med.
Bakgrund
Tvisten har sannolikt sin upprinnelse i delar av en nationell omorganisation 1995, då flera statliga veterinärer blev privatpraktiserande. Enligt uppgift till GA sades det då från Jordbruksverkets sida, ungefär att "där privata veterinärer väljer att sköta jourerna, tillsätter vi inga distriktsveterinärer".
- Det är inget avtal och de är inte undantagna från några skyldigheter. Vi har tagit jourer helt frivilligt. Vi gör det för våra kunders skull, precis som många andra mottagningar och veterinärer runtom i landet, säger en av veterinärerna.
Olika villkor
Privata veterinärer och veterinärorganisationer har dock, både lokalt och nationellt, velat inleda förhandlingar med Jordbruksverket för att få ett sådant avtal till stånd.
Ambitionen har varit att avtala om en delad jourersättning, eftersom distriktsveterinärstationen får statliga medel till den. Privata veterinärer som frivilligt väljer att ha jour får ingen timersättning för tiden de håller sig tillgängliga, bara för de faktiska uppdragen.
- Om vi ska ha hand om dygns- och rikstäckande jour bör vi också få del av subventionerna. Det här är inte konkurrens på lika villkor, säger en veterinär.
"Orättvist"
- Fick jag samma subventioner som dem kunde jag nästan köra gratis, ändå tar de lika mycket betalt. Konkurrensen är också snedvriden för att bara den ena parten, distriktet, har rätt att godkänna anläggningar enligt EU:s mjölkdirektiv. De besiktar alltså hos både sina egna och mina kunder, säger en upprörd veterinär.
Möte i Roma
Enligt uppgift hölls på tisdagskvällen ett sedan tidigare inplanerat möte på distriktsveterinärstationen i Roma, där jourverksamheten diskuterades. Dit var inte alla veterinärer inbjudna.
GA sökte under tisdagen, utan framgång, Peder Jacobsson, chef för distriktveterinärstationen i Roma, och Håkan Henrikson, Jordbruksverkets chef för landets distriktsveterinärer.
Fotnot: I torsdagens GA kan du läsa om det kritiserade förslaget att privatisera landets veterinärer.