"Vi har inte hunnit"
I morgon börjar rötmÄnaden. Antalet matförgiftningar ökar alltid vid den hÀr tiden pÄ Äret. Men kommunen kontrollerar bara en tredjedel av alla livsmedelsanlÀggningar pÄ Gotland, vilket Àr den lÀgsta siffran i landet.
Rensar. "Tomater blir dÄliga rÀtt snabbt, vi fÄr gÄ igenom dem flera gÄnger om dagen", sÀger Emelie Ryott pÄ Ica Atterdags. Foto: Joel Nilsson
Foto: Joel Nilsson
Antalet flugor Àr ocksÄ större frÄn och med slutet av juli, vilket Àr en riskfaktor i sammanhanget.
- Flugor kan sprida smitta. De kommer ofta frÄn utedass eller husdjurens avföring och gÄr direkt pÄ mat som stÄr framme, sÀger Mats Lindblad.
Underbemannade
Det finns 725 livsmedelsanlÀggningar pÄ Gotland, vilket innefattar allt frÄn grossister och butiker till restauranger, men kommunen gör bara oanmÀlda kontroller pÄ en tredjedel av dessa anlÀggningar. Det Àr den lÀgsta siffran i landet.
Förklaringen Àr att livsmedelsinspektörerna pÄ Gotland har varit underbemannade, och under sommaren dyker det upp mÄnga nya restauranger och caféer som man inte hunnit kontrollera. Tidsbristen har gjort att kommunen prioriterat kontroller av verksamheter dÀr man fÄtt tips om att det finns brister i livsmedelshanteringen.
- Vi har inte riktigt hunnit med, det har varit vÀldigt mÄnga objekt per handlÀggare. SÄ det finns mÄnga nÀringsstÀllen som aldrig fÄtt besök av oss, sÀger Claudia Castillo, miljöstrateg pÄ kommunen.
Men det ska bli Àndring pÄ det. Nyligen anstÀllde Gotlands kommun tre nya livsmedelinspektörer. Man har dÀrmed ökat frÄn fyra till sju tjÀnster, och rÀknar med att kunna göra fler kontroller i fortsÀttningen.
- Nu kommer nÄgra att vara ute pÄ tillsyn hela tiden, och pÄ det viset kommer vi att kunna tÀcka in betydligt fler stÀllen Àn tidigare, sÀger Claudia Castillo.
PÄ Ica Atterdags Àr man extra noga med livsmedelshanteringen nu nÀr rötmÄnaden börjar.
- Man mÄste vara lite extra uppmÀrksam nÀr det gÀller fÀrskvaror den hÀr tiden. Vi försöker fÄ in dem i kylan sÄ fort som möjligt, sÀrskilt nÀr det handlar om skaldjur, ostar och andra kÀnsliga livsmedel, sÀger Kaj Skoglund som har hand om charken.
- Det man vill varna för Àr nÀr kunderna ska frakta hem maten, dÄ ligger varorna kanske i ett par timmar i en varm bil och dÄ Àr det stor risk för att de hinner bli dÄliga, sÀger Patrik Engqvist, som Àr butikschef pÄ Atterdags.
Ăven Mats Lindblad pĂ„ Livsmedelsverket höjer ett varningens finger nĂ€r det gĂ€ller hanteringen av livsmedel. Man mĂ„ste vara sĂ€rskilt noggrann vid den hĂ€r tiden, menar han.
- Det Àr sÄ lÀtt hÀnt att man slarvar. Kanske lÀgger man tillbaka det man grillat pÄ samma tallrik som man hade det rÄa köttet pÄ.
Vissa livsmedel klarar att stÄ framme ett tag i vÀrmen, exempelvis:
Bröd, grönsaker, frukt, hÄrdostar, salami
Andra livsmedel Àr kÀnsliga och behöver hÄllas kalla, exempelvis:
Fisk och skaldjur, skalade Àgg, rostbiff, kyckling
Bröd, grönsaker, frukt, hÄrdostar, salami
Andra livsmedel Àr kÀnsliga och behöver hÄllas kalla, exempelvis:
Fisk och skaldjur, skalade Àgg, rostbiff, kyckling
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!