"Vi har inte hunnit"

I morgon börjar rötmĂ„naden. Antalet matförgiftningar ökar alltid vid den hĂ€r tiden pĂ„ Ă„ret. Men kommunen kontrollerar bara en tredjedel av alla livsmedelsanlĂ€ggningar pĂ„ Gotland, vilket Ă€r den lĂ€gsta siffran i landet.

Rensar. "Tomater blir dÄliga rÀtt snabbt, vi fÄr gÄ igenom dem flera gÄnger om dagen", sÀger Emelie Ryott pÄ Ica Atterdags. Foto: Joel Nilsson

Rensar. "Tomater blir dÄliga rÀtt snabbt, vi fÄr gÄ igenom dem flera gÄnger om dagen", sÀger Emelie Ryott pÄ Ica Atterdags. Foto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Gotland2010-07-22 04:00
Traditionellt infaller rötmÄnaden nÀr solen stÄr i lejonets tecken, mellan den 23 juli och 23 augusti. Det har visserligen redan varit varmt lÀnge, men statistiken visar att matförgiftningar Àr vanligare pÄ sensommaren. Det kan bero pÄ att mÀngden bakterier i naturen Àr som störst vid den tiden, enligt Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Antalet flugor Àr ocksÄ större frÄn och med slutet av juli, vilket Àr en riskfaktor i sammanhanget.
- Flugor kan sprida smitta. De kommer ofta frĂ„n utedass eller husdjurens avföring och gĂ„r direkt pĂ„ mat som stĂ„r framme, sĂ€ger Mats Lindblad.

Underbemannade
Det finns 725 livsmedelsanlÀggningar pÄ Gotland, vilket innefattar allt frÄn grossister och butiker till restauranger, men kommunen gör bara oanmÀlda kontroller pÄ en tredjedel av dessa anlÀggningar. Det Àr den lÀgsta siffran i landet.
Förklaringen Àr att livsmedelsinspektörerna pÄ Gotland har varit underbemannade, och under sommaren dyker det upp mÄnga nya restauranger och caféer som man inte hunnit kontrollera. Tidsbristen har gjort att kommunen prioriterat kontroller av verksamheter dÀr man fÄtt tips om att det finns brister i livsmedelshanteringen.
- Vi har inte riktigt hunnit med, det har varit vĂ€ldigt mĂ„nga objekt per handlĂ€ggare. SĂ„ det finns mĂ„nga nĂ€ringsstĂ€llen som aldrig fĂ„tt besök av oss, sĂ€ger Claudia Castillo, miljöstrateg pĂ„ kommunen.
Men det ska bli Àndring pÄ det. Nyligen anstÀllde Gotlands kommun tre nya livsmedelinspektörer. Man har dÀrmed ökat frÄn fyra till sju tjÀnster, och rÀknar med att kunna göra fler kontroller i fortsÀttningen.
- Nu kommer nĂ„gra att vara ute pĂ„ tillsyn hela tiden, och pĂ„ det viset kommer vi att kunna tĂ€cka in betydligt fler stĂ€llen Ă€n tidigare, sĂ€ger Claudia Castillo.
PÄ Ica Atterdags Àr man extra noga med livsmedelshanteringen nu nÀr rötmÄnaden börjar.
- Man mĂ„ste vara lite extra uppmĂ€rksam nĂ€r det gĂ€ller fĂ€rskvaror den hĂ€r tiden. Vi försöker fĂ„ in dem i kylan sĂ„ fort som möjligt, sĂ€rskilt nĂ€r det handlar om skaldjur, ostar och andra kĂ€nsliga livsmedel, sĂ€ger Kaj Skoglund som har hand om charken.
- Det man vill varna för Ă€r nĂ€r kunderna ska frakta hem maten, dĂ„ ligger varorna kanske i ett par timmar i en varm bil och dĂ„ Ă€r det stor risk för att de hinner bli dĂ„liga, sĂ€ger Patrik Engqvist, som Ă€r butikschef pĂ„ Atterdags.
Även Mats Lindblad pĂ„ Livsmedelsverket höjer ett varningens finger nĂ€r det gĂ€ller hanteringen av livsmedel. Man mĂ„ste vara sĂ€rskilt noggrann vid den hĂ€r tiden, menar han.
- Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt hĂ€nt att man slarvar. Kanske lĂ€gger man tillbaka det man grillat pĂ„ samma tallrik som man hade det rĂ„a köttet pĂ„.

Vissa livsmedel klarar att stÄ framme ett tag i vÀrmen, exempelvis:
Bröd, grönsaker, frukt, hÄrdostar, salami
Andra livsmedel Àr kÀnsliga och behöver hÄllas kalla, exempelvis:
Fisk och skaldjur, skalade Àgg, rostbiff, kyckling
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om