"Vi har inte hunnit"
I morgon börjar rötmånaden. Antalet matförgiftningar ökar alltid vid den här tiden på året. Men kommunen kontrollerar bara en tredjedel av alla livsmedelsanläggningar på Gotland, vilket är den lägsta siffran i landet.
Rensar. "Tomater blir dåliga rätt snabbt, vi får gå igenom dem flera gånger om dagen", säger Emelie Ryott på Ica Atterdags. Foto: Joel Nilsson
Foto: Joel Nilsson
Antalet flugor är också större från och med slutet av juli, vilket är en riskfaktor i sammanhanget.
- Flugor kan sprida smitta. De kommer ofta från utedass eller husdjurens avföring och går direkt på mat som står framme, säger Mats Lindblad.
Underbemannade
Det finns 725 livsmedelsanläggningar på Gotland, vilket innefattar allt från grossister och butiker till restauranger, men kommunen gör bara oanmälda kontroller på en tredjedel av dessa anläggningar. Det är den lägsta siffran i landet.
Förklaringen är att livsmedelsinspektörerna på Gotland har varit underbemannade, och under sommaren dyker det upp många nya restauranger och caféer som man inte hunnit kontrollera. Tidsbristen har gjort att kommunen prioriterat kontroller av verksamheter där man fått tips om att det finns brister i livsmedelshanteringen.
- Vi har inte riktigt hunnit med, det har varit väldigt många objekt per handläggare. Så det finns många näringsställen som aldrig fått besök av oss, säger Claudia Castillo, miljöstrateg på kommunen.
Men det ska bli ändring på det. Nyligen anställde Gotlands kommun tre nya livsmedelinspektörer. Man har därmed ökat från fyra till sju tjänster, och räknar med att kunna göra fler kontroller i fortsättningen.
- Nu kommer några att vara ute på tillsyn hela tiden, och på det viset kommer vi att kunna täcka in betydligt fler ställen än tidigare, säger Claudia Castillo.
På Ica Atterdags är man extra noga med livsmedelshanteringen nu när rötmånaden börjar.
- Man måste vara lite extra uppmärksam när det gäller färskvaror den här tiden. Vi försöker få in dem i kylan så fort som möjligt, särskilt när det handlar om skaldjur, ostar och andra känsliga livsmedel, säger Kaj Skoglund som har hand om charken.
- Det man vill varna för är när kunderna ska frakta hem maten, då ligger varorna kanske i ett par timmar i en varm bil och då är det stor risk för att de hinner bli dåliga, säger Patrik Engqvist, som är butikschef på Atterdags.
Även Mats Lindblad på Livsmedelsverket höjer ett varningens finger när det gäller hanteringen av livsmedel. Man måste vara särskilt noggrann vid den här tiden, menar han.
- Det är så lätt hänt att man slarvar. Kanske lägger man tillbaka det man grillat på samma tallrik som man hade det råa köttet på.
Vissa livsmedel klarar att stå framme ett tag i värmen, exempelvis:
Bröd, grönsaker, frukt, hårdostar, salami
Andra livsmedel är känsliga och behöver hållas kalla, exempelvis:
Fisk och skaldjur, skalade ägg, rostbiff, kyckling
Bröd, grönsaker, frukt, hårdostar, salami
Andra livsmedel är känsliga och behöver hållas kalla, exempelvis:
Fisk och skaldjur, skalade ägg, rostbiff, kyckling
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!