”Vi har press från så många håll”

Press från olika håll gör att livet känns jobbigt många gånger. Det ger fyra elever på Guteskolan som förklaring till varför tjejer på Gotland många gånger mår dåligt.

Mikaela Ottinger

Mikaela Ottinger

Foto:

Gotland2008-11-07 12:50

- Vi har press från så många håll, det är skolan och det är hur man ska se ut. Killar har nog inte lika mycket press. Det säger Mikaela Ottinger som går i 9B på Guteskolan i Visby.
 
Helagotland.se träffade henne och tre klasskamrater för att diskutera resultatet av den undersökning som Gotlands kommun har gjort. Den visar bland annat att det är dubbelt så vanligt att tjejer i skolåldern tycker att de har huvudvärk, magont och känner sig nedstämda, som att killar upplever det. En av frågorna i undersökningen var hur man tycker livet i allmänhet är. Eleverna fick markera på en tiogradig skala. Nästan var tredje tjej i årskurs nio och klass två på gymnasiet placerade sig på fem eller lägre, alltså att de inte tyckte att livet i allmänhet var så särskilt bra.
 
Känner någon som mår dåligt

De fyra som helagotland.se pratar med säger alla att de känner någon som mår dåligt.
- Ja, det gör jag. Jag vet de som har det dåligt hemma. Föräldrarna är i skilsmässa, säger Wanja Svensson-Öjefors.
- Och en del har mammor eller pappor som är dumma, fortsätter Mikaela Ottinger.
 
På frågan om hur de själva mår varierar svaren.
- Jag ligger nog på mellan sju och åtta på den där skalan, säger Charlotte Ekström.
 
Betyg och kompisar

Det som oroar de fyra är bland annat betygen och kompisar.
- Det är mycket skitsnack bland tjejer och det är jobbigt. Man är ofta inte helt sig själv och det är stressande, säger Mikaela Ottinger.
 
- Killar har ju också krav på sig, att de ska ha muskler och så, men de är mer rakt på sak och snackar mindre skit, säger Charlotte Ekström.
 
Alla fyra känner också till tjejer på Gotland som mår så dåligt att de har skadat sig själva genom att till exempel skära sig i armar. Problemet är också att när man mår så dåligt är det inte säkert att man har någon att prata med.
- Men jag känner att jag kan prata med mina föräldrar, säger Wanja Svensson-Öjefors.
 
Ont i magen

Att tjejer i undersökningen, oftare än killar, svarar att de har ont i magen och i huvudet tror de fyra hänger ihop med stressen och pressen.
- Att man ska klara skolan och se bra ut och allt det där, gör att man blir stressad och då får man kanske huvudvärk, fortsätter Wanja Svensson-Öjefors.
 
På frågan om hur det känns inför framtiden svarar de olika.
- Jag är orolig för att bli arbetslös, säger Samanta Pettersson.
- Jag tycker ändå att det känns mest roligt, säger Charlotte Ekström.

Försöker stötta        
De försöker stötta sina kompisar när de mår dåligt men de tycker också att samhället kan göra mer. Om man inte har det bra hemma borde det alltid finnas någon annanstans att ta vägen, annars hamnar man i dåligt sällskap, menar de.
- Det borde finnas mer för oss att göra. Till exempel har fritidsgrådarna Puma och Tjelvar inte öppet på lördagar, det är dåligt, säger Mikaela Ottinger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om