"Vi har rätt att mota bort folk"

Landets hemvärn fick nyligen kritik från Rikspolisstyrelsen, som ansåg delar av hemvärnets agerande under övningar olagligt.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-09-16 04:00

Men chefen för hemvärnet på Gotland avfärdar kritiken:
- Den är möjligen olaglig enligt polislagen. Vi agerar utifrån skyddslagen, säger Lars-Åke Permerud.

I Halland har nyligen en hemvärnsövning, likt den som genomfördes i Visby under den gångna helgen, fått skarp kritik från Rikspolisstyrelsen, som menar att övningen är olaglig.
Hemvärnet har inte rätt att ingripa mot demonstranter och därför borde det också vara olagligt att öva på ett sådant scenario, menade Peter Nyström, kommissarie på Rikspolisstyrelsen, i en intervju med tidningen Hallandsposten.

Olika lagar
Hemvärnschefen på Gotland Lars-Åke Permerud håller inte med. Det beror på vilken lag man tillämpar, menar han.
- Det finns ju olika lagstiftning. Enligt polislagen får hemvärnet inte ingripa i de lägena, men vi agerar utifrån skyddslagen. Enligt den har vi rätt att mota bort personer som försöker ta sig in vid ett skyddsobjekt, oavsett om det är demonstranter, brottslingar eller tant Agda, säger Lars-Åke Permerud.
Helgens hemvärnsövning i Visby gick bland annat ut på att skydda olika skyddsobjekt, som värmeverket och radiomaster. I Halland utpekades just bevakning av ett värmeverk som olaglig.
- Hemvärnet ska bara bevaka militära skyddsobjekt, sade Peter Nyström till Hallandsposten.
Men, menar Lars-Åke Permerud, det finns undantag:
- Vi får inte skydda civila skyddsobjekt om inte det finns ett beslut om det från regeringen eller länsstyrelsen. Och beslut om att utse civila anläggningar till skyddsobjekt som Försvarsmakten har rätt att bevaka kan tas när som helst.

Konfliktrisk
Finns det inte en risk att det blir en konflikt mellan olika lagar?
- Det kan det säkert bli. Men om det finns ett beslut om skyddsobjekt så är det skyddslagen som träder in. Och det är den vi följer i våra övningar, säger Lars-Åke Permerud.
GT har sökt Peter Nyström utan framgång.

Skyddslagen, eller Lag om skydd för samhällsviktiga anläggningar (1990:217), reglerar åtgärder vid skydd mot sabotage, terroristbrott och spioneri.
Objekten som kan skyddas med stöd av skyddslagen är endera militära eller civila. I en krissituation kan länsstyrelsen eller regeringen utse vissa objekt till tillfälliga skyddsobjekt, exempelvis statliga förvaltningsbyggnader, byggnader för energi- eller vattenförsörjning, byggnader för radio- och telekommunikation.
Personal från försvaret har alltid rätt att skydda militära skyddsobjekt. De civila skyddsobjekten får bevakas av militär personal om det finns ett beslut från Försvarsmakten, begärt av länsstyrelsen eller regeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!