"Vi har sett så många tecken på att det kan gå överstyr"

Bättre samverkan mellan polis, kommun och länsstyrelse ska göra krogtillsynen effektivare.
I går fick tillsynsmyndigheterna en gemensam utbildningsdag om alkohollagen och hur den ska efterföljas.
­ Ska vi kunna leva upp till politikernas krav om en striktare hållning, så måste vi ha kunskap, säger alkoholhandläggaren Åsa Olofsson.

Gotland2004-01-21 04:00
Sommarnätterna i Visby ska kylas ned. Inte en sommar till med samma bråk och oro på stan som i somras. Så är det sagt från politiskt håll.
Och nu ska ord bli handling. Med målet att få till ett bättre samarbete mellan de myndigheten som sköter tillsynen av utskänkningen på Gotland samlades man i går till en gemensam utbildningsdag.
Här satt poliser, tjänstemän från länsstyrelsen, politiker och folk från kommunens socialförvaltning och miljö- och hälsoskyddskontor. Det var alltså inte bara de som direkt jobbar med alkoholfrågor som fanns här. Genom att samverka över gränserna vill man få ett bättre grepp om krogbranschen och de aktörer som finns där.
Alkoholhandläggaren Åsa Olofsson vill ha koll. Det ska vara seriösa krögare som sköter utskänkningen på Gotland.
­ Vi misstänker att det finns kriminella krafter bakom en del krogar som har etablerat sig här. Det är krogar som vi inte vill ha, säger hon.
Det är inte helt enkelt att tränga in i vilka det är som styr upp verksamheten på en krog. Det är inte heller så alldeles lätt för myndigheterna att styrka att krogarna inte sköter sina åtaganden. Hans Andersson och Gunnar Krig från utbildningsföretaget Niagara känner till det där. De har själva arbetat som alkoholhandläggare och deras tips till tillsynsmyndigheterna är att alla måste samverka.
­ Vill man komma åt störande verksamheter så krävs samarbete. Den här kontrollen kan inte en person sköta på egen hand, säger Hans Andersson.
I en genomgång av alkolhollagen pekade Hans Andersson också på några av de medel som tillsynsmyndigheter kan använda mot oseriösa krogar. Husrannsakan är ett sådant. När det gäller kontroll av alkohollagen behöver man inte hämta stöd från åklagaren.
<span class=MR>Måste vara strateg</span>
Men i kampen mot krogstök och fylla måste man också vara en strateg, tycker Hans Andersson. Det räcker inte att bara göra en tillsyn. Man måste veta vad man är ute efter:
­ Vi tycker att kommunerna ska jobba projektinriktat. Man ska inte bara ta det som man ramlar över, utan rikta in sig på de ställen där problemen finns och sedan försöka åtgärda de problemen. Kommunen behöver inte jaga krögare med blåslampa för att "sätta dit dem" Det kan handla om att ge råd och stöd också.
Kommunalrådet Åke Svensson (s) var en av de politiker som var med på kursen.
­ Jag vill få kunskap. Det räcker inte med att vi sätter upp nya regler, vi måste ha kunskap så att vi kan efterfölja dem också, säger han.
­ Det är viktigt att vi försöker hitta vägar så att vi kan minska på trycket i vissa områden i Visby.
­ Vi måste kyla ned det lite. Vi har sett så många tecken på att det kan gå överstyr, säger Åke Svensson.
Seriösa krögare ska inte behöva oroa sig, menar han. Med bättre tillsyn på krogarna i stan så kommer alla att leva med samma spelregler.
Besked. Var går gränsen för vad som är ett slutet sällskap? När fordras serveringstillstånd? Polisen ville ha klara besked i de här frågorna som inte alltid är helt lätta att avgöra.

Utbildning. Poliser, politiker och tjänstemän från länsstyrelsen och kommunen samlades i går för att få utbildning om vilka möjligheter alkohollagen ger dem när de utövar sin tillsyn mot krogarna. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om