På tisdagen, den 28 april, gick Folkhälsomyndigheten ut med skärpta rekommendationer för anordnandet av ceremoniella arrangemang i samband med årets gymnasieexamen.
För Wisbygymnasiets skolledning och studentkommitté blev de nya riktlinjerna spiken i kistan. En dag senare gav de beskedet att årets studentfirande för Wisbygymnasiet och Gymnasiesärskolan ställs in. Därmed blir det inget traditionellt firande varken i juni eller i augusti i år.
– Den empati vi som skolledare känner för avgångseleverna är stor, men regeringen och folkhälsomyndighetens riktlinjer är tydliga. I den kris världen befinner sig i och utifrån de förhållanden och regler som gäller måste vi ta vårt gemensamma ansvar, säger Karin Lekander, biträdande rektor på Wisbygymnasiet.
Till en början arbetade de med förhoppningen att det skulle gå att genomföra ett firande i augusti, men efter flera rådgivande samtal med smittskyddsenheten stod det klart att det inte var en möjlig lösning.
– Det finns inget stoppdatum kring det här i nuläget och därmed är det inget som tyder på att det går att genomföra ett studentfirande i augusti. Eftersom vi inte vet hur läget är då. Med bakgrund av det är det omöjligt att genomföra, säger smittskyddsläkare Maria Amér som har rådgivit skolledningen och studentkommittén.
Även om beslutet kan tyckas självklart, med tanke på den rådande situationen och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har givit, så finns det de som har uttryckt kritiska åsikter. I det stora hela tycker Karin Lekander dock att de flesta har visat förståelse.
– Vi har verkligen vänt ut och in på det här men det går inte att göra ett traditionellt firande. Jag tror att kritiken snarare handlar om en besvikelse över att det inte blir som det har varit tidigare. Många blev initialt ledsna. Vi förstod att det skulle bli en reaktion men vi har kloka ungdomar på Gotland som ändå förstår, säger Karin Lekander.
Och även om det inte går att arrangera ett studentfirande så som gotlänningarna är vana vid att se det så vill skolledningen ge studenterna en möjlighet att ta avsked till skolan.
– Det är något av ett manifest att sluta gå i skolan. Det är en av livets ritualer. Vi vill ge dem ett värdigt och fint avslut så nu tittar vi på vilka möjligheter det finns att klassvis träffa sin lärare och ta adjö till skolan.