Under november brukar de första fallen av den vanliga säsongsinfluensan börja dyka upp i landet. För att minska antalet allvarligt influensasjuka vill regionens smittskyddsläkare Maria Amér att så många som möjligt av de äldre och i riskgrupper ska vaccinera sig.
– Det här året när vi vet att vi har två stycken virus som cirkulerar och som potentiellt kan ge allvarlig sjukdom då tycker vi att det är viktigt att uppmana att vaccinera oss mot det vi kan. För sin egen hälsa och för att sjukvården ska få mindre belastning, säger Maria Amér. Hon fortsätter:
– Sedan väntar vi på covidvaccinet men det vet vi inte när det kommer. Det är det här vi kan erbjuda.
Att vaccinera sig mot influensa är gratis för den som tillhör en riskgrupp. Till riskgrupperna hör bland annat alla som är 65 år eller äldre, personer med hjärt- eller lungsjukdomar, diabetes, lever- eller njursvikt, nedsatt immunförsvar och gravida efter vecka 16. Även personer som bor tillsammans med någon som har nedsatt immunförsvar bör vaccinera sig. För att minska risken för lunginflammation erbjuds i år också riskgrupperna gratis vaccinering mot pneumokocker, en vanlig orsak till lunginflammation. Gotland har hittills legat lite lågt när det gäller andelen äldre som vaccinerar sig. Förra året var det 51 procent av alla 65-plussare som tog en spruta, i riket som helhet var motsvarande siffra 53 procent.
– Vi har legat relativt lågt och hoppas att kunna få upp vaccinationsgraden lite grand. Vi hoppas att många tar tillfället i akt att vaccinera sig i år, säger Maria Amér.
För att möta en ökad efterfrågan har det beställda antalet vaccindoser ökat jämfört med förra året. Regionen har säkrat närmare 16 000 doser av ett vaccin som skyddar mot två stammar av virus.
Från och med den 3 november är det möjligt att vaccinera sig på öns vårdcentraler. Det går också att få sin spruta på Trygghetspunkten i Burgsvik. Alla som vill ha vaccin måste boka tid, någon drop in-vaccinering blir det inte. Tidsbokningen öppnar den 31 oktober och man bokar genom att logga in på 1177 eller genom att ringa sin vårdcentral. För att minska risken för folksamling på vårdcentralerna ser regionen gärna att man inte kommer för tidigt till sin bokade tid.
– Alla får hjälpas åt att hålla avstånd så att vi klarar det här bra, säger Maria Amér.