Folkhälsomyndigheten presenterade under måndagen en rapport om de förväntade effekterna av det ökade resandet till några av Sveriges turistorter. Gotland är en av dem.
Man har tidigare räknat med att smittspridningen på Gotland skulle nå sin topp i slutet av maj. Så blev det inte. I de nya analyserna från FHM beräknar man att smittan av covid-19 tar fart efter midsommar, för att sedan få sin topp i slutet av juli och augusti. Då kan nästan 25 personer vara inlagda på Visby lasarett. En handfull av dessa fall antas behöva intensivvård.
– Det här är en prognos. Vi vet fortfarande inte allt om spridningen av viruset och varför det har den här fläckvisa spridningen. De här siffrorna kan påverka hur man beter sig, ju mer man tar till sig av restriktionerna desto färre fall får vi, säger smittskyddsläkaren Maria Amér.
Hälso- och sjukvårdsnämnden fick under tisdagen en redogörelse för det som kan vänta. Nämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L) är mycket bekymrad.
– Vi är oroliga för hur det här ska gå. Personalläget är mycket skört i år, så vi kan bara hoppas att det ska fungera. När resandet kommit igång blir det en våg av nya smittade. Och vi vet inte vilka effekterna blir när man släpper loss tusen kryssningsresenärer som kommer direkt från Åland, säger Mats-Ola Rödén.
25 covidpatienter på lasarettet blir en prövning för sjukvården, menar Mats-Ola Rödén.
– Och fem-sex patienter på iva, det är precis vad vi klarar av, säger han och fortsätter:
– Covidvården är fruktansvärt tungjobbad med tanke på skyddsutrustningen.
Förutom de patienter som har konstaterad covid-19 måste den gotländska sjukvården också behandla alla patienter med symtom som om de vore smittade. Tidigast i slutet av juli kan covidtester analyseras på Gotland. Till dess måste man vänta på provsvar i mellan två och fyra dagar.
Hade du önskat att man inte släppte loss resandet?
– Det fanns inget alternativ. Ibland är medicinen för stark för patienten och i det läget var vi här, säger Mats-Ola Rödén.
Sommargäster som blir sjuka ska återvända hem, är det sagt. På tisdagens hälso- och sjukvårdsnämnd konstaterade man att färjan inte kan användas vid dessa transporter.
– Vi har begärt hos Socialstyrelsen om att få tillgång till ambulansflygplan ett par dagar i veckan för att kunna skicka hem sjuka, men vi har ännu inte fått något svar på vår begäran.
Mats-Ola Rödén har med oro sett inlägg i debatterna om att sommarens covidvård kan lösas med exempelvis fältsjukhus.
– Det är tydligt att vi inte har nått ut med informationen om läget. Vi saknar inte plats. Vi saknar bemanning, säger han.
Hälso- och sjukvården på Gotland möter denna sommar med ungefär samma bemanning som vanligt och de anställda har i stort sett fått den semester som de har önskat.
– Vi tar in vikarier utifrån ett normalläge, säger hälso- och sjukvårdsförvaltningens HR-chef Nina Ljung.
Sjukvården har gjort en kartläggning av personal som kan rycka in med kort varsel.
– Räcker inte det ger kollektivavtalen oss möjlighet att bryta eller återkalla personalens semester, men det kommer vi inte att göra förrän alla andra möjligheter med hyrpersonal och övertid är uttömda, säger Nina Ljung och fortsätter:
– Hälso och sjukvården är rustad för att det händer saker, men det är klart att det är speciellt inför den här sommaren. Alla är på tå.