"Vi kan inte spara hur som helst"
Kommunens bokslut på minus 20, 4 miljoner för 2004 blev godkänt, men också flitigt kritiserat.
Social- och omsorgsnämndens ordförande Björn Jansson (s) gav sin syn på saken:
- Våra tjänster är lagstadgade, vi kan inte spara hur som helst tan att bryta mot lagen. Och samtidigt fick vi inga ökade anslag förra året, vilket vi alltid fått tidigare. Detta försattes oss i en situation där flera val blev nödvändiga. Vi har tvingats till en del dyra lösningar, behovet av våra tjänster ökade samtidigt som vi gått mot underskott. Inte i antal behövande, men i insatser och vad dessa kostar, säger han och medger också att instrumeten för att följa ekonomin varit dåliha
Framförallt var det ett ökat antal hemtjänsttimmar hos vård krävande personer som bidrog till underskottet.
Eva Nypelius (C) gick hårt ut mot majoritetens hela hantering av ekonomin.
- Det är verkligen inga små avvikelser som har gjorts. När man tänker på att kommunen samtidigt gjorde stora reavinster på försäljningar, för att kompensera förlusterna i statsbidrag, så blir det ännu tydligare. Fjolårets resultat borde ha varit ett överskott på 60 miljoner kronor, säger hon.
Men kommunalråd Jan Lundgren talade heller om en ljusnande framtid.
- Minusresultatet hade vi helst varit utan. Men allt beror inte på bristande ledarskap. Just nu ser jag många positiva tecken. Gotland står inför en stor strukturell omvandling med bra fart på bostadsbyggandet och en ökande befolkningstrend, vilket kommer att stärka den kommunala ekonomin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!