Snart läggs februari bakom oss, bland småbarnsföräldrar kallad ”vabruari” på grund av att många måste skippa jobbet och stanna hemma med sjuka barn. Efter pandemin har en förskjutning skett, där influensor och magsjuka i högre grad härjar allt senare. Förra året var faktiskt uttaget av vab-dagar större i mars än i februari.
Försäkringskassans siffror visar att fördelningen av vab mellan män och kvinnor på Gotland inte är jämställd. Under 2024 tog kvinnorna ut 60 procent, männen resterande 40.
– Det förvånar mig att vi fortfarande efter så många år inte har kommit längre. Det som är bestörtande är att kvinnor tappar i karriärmöjlighet och ekonomisk utveckling, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.
Att barnfamiljer lever under en pressad ekonomi kan spela in – där mäns löner generellt är högre och gör att det då är de som går till jobbet. Magnus Hjelmér varnar för den fälla det innebär.
– Tittar man på längre sikt är det faktiskt mer lönsamt att dela lika på vab-dagarna, om man har möjlighet, även om det kostar mer här och nu, säger han och pekar på att båda tjänar på att kvinnan hänger med i karriär, löneutveckling och pensionsinbetalningar.
Han menar att den som stannar hemma också bör kompenseras för det i rena pengar.
– Om man tjänar 36 000 i månaden tappar man ungefär 500 kronor per dag. Det är ganska enkelt att slå ihop varje vecka eller månad och kvitta, eller kompensera varandra, på ett enskilt konto, råder han.
Även där finns en ojämställd inställning. I en ny Sifo-undersökning anser varannan kvinna, 54 procent, att den som tar störst ansvar för hem och barn också bör få någon form av ekonomisk kompensation från partnern. Motsvarande siffra bland männen är endast 32 procent.
– Många män vet inte om det här, men det kanske inte är så kul att ge bort sina pengar, säger tvåbarnsmamman Kim Storm och uppskattar att hon och hennes man brukar dela 50/50 på vab-dagarna.
Att jobba för en jämställd relation är något som alla tjänar på, också i livskvalitet och inte bara ekonomiskt, menar pappalediga Kristoffer Westerholm.
– Vi killar måste kliva fram och förändra rollen i familjen. Jag tycker att kvinnor generellt sett har ett enormt stort tryck på sig och där behöver killar ta ett större ansvar – speciellt under småbarnsåren.
Några vab-dagar blir det just nu inte alls, eftersom Kristoffer Westerholm ändå är ledig tio månader med dottern Signe.
– Jag bara njuter till fullo och försöker maxa så gott det går. Och, framför allt, jag vill ha ett starkt förhållande med min dotter, säger han.
Föräldraledig är just nu också Mia Sorby Haddad med barnen Love och Siri, oavsett om de är friska eller råkar vara sjuka. Annars menar hon att det varje dag är en diskussion, för att se vem som har bäst möjlighet att bli hemma från jobbet.
– Vi är båda chefer och det handlar om vem av oss som har mest viktiga dagar, säger hon och menar att halva dagar och att dela på vab-dagarna ofta fungerar väldigt bra.
Uttaget av vab-dagar har påverkats av pandemin, och sjönk hela nio procent mellan åren 2023 och 2024.
– Till stor del har vi möjlighet att vobba, stanna hemma och jobba och ta hand om barnen, konstaterar ekonomen Magnus Hjelmén.
Det, menar han, är också ett sätt för män att kompensera kvinnor för deras lägre löner och högre uttag av vab-dagar.
– Är du man och kan vobba, se till att kvinnan kan gå till jobbet och göra karriär och utvecklas ekonomiskt, säger han.