"Vi kommer att lägga mer krut på dem som inte sköter sig"
Antalet tillsyner blir färre. Men de kommer i högre utsträckning att riktas mot dem som inte sköter sig. Så vill miljö- och hälsoskyddskontoret styra om sin tillsynsverksamhet under nästa år.
- Vi har cirka 3 000 tillsynsärenden på ett år, säger förvaltningschefen Jan Wachenfeldt.
Vad man nu håller på med är en totalrevision av tillsynsverksamheten och en diskussion har förts med politikerna, som nu gett sitt stöd till den nya inriktningen.
- Hittills har det handlat mest om kvantitet, nu vill vi i stället rikta tillsynerna och satsa resurserna där de behövs bäst, säger Jan Wachenfeldt.
Verksamheter och företag som sköter sig kommer inte att få tillsyn lika ofta, medan de som drar på sig många anmärkningar får fler besök.
- Vi lägger helt enkelt det mesta krutet på dem som missköter sig, säger Jan Waxhenfeldt.
Man vill också införa någon form av ekonomisk morot för dem som sköter sig.
Tillsynsverksamheten gäller djurskydd, livsmedel och hälsoskydd.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden fastställde vid sitt sammanträde i onsdags budgeten för 2006. Den innehåller inga störe förändringar mot innevarande år. Inga egentliga taxeförändringar kommer att ske, bara de indexuppräkningar, nu beräknad till 0,5 procent.
Ärendet med det kreosotförgiftade vattnet i Vall var åter uppe på nämndens bord. Man beslutade att nu betala den hittills oreglerade räkningen på 173 000 kronor som gäller den första utredning som gjordes för att klargöra problemen på platsen.
- Kostnaden ska inte ligga på oss, men för att vi ska kunna driva ärendet vidare måste vi först betala och sedan ställa fordran på dödsboet efter företaget som orsakade utsläppen, förklarade nämndens ordförande Jan Grimlund (mp) i går.
Förhoppningen är att den statliga saneringsfonden sedan kommer att ta på sig merparten av kostnaderna, såväl för undersökningar som själva saneringskostnaden, vilken kommer att uppgå till mångmiljonbelopp.
Något ovilligt har miljö- och hälsovårdsnämnden beslutat ta ut en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor av ett finskt företag som i höstas gjorde en tankrengöring för Gotlandsbolagets lastfartyg M/S Gute.
- Företaget gjorde egentligen allt rätt. De tömde tankarna och transporterade de 60 kubikmetrarna spillolja till spilloljedepån i Visby, berättar Jan Grimlund.
Men företaget saknade i Sverige giltigt transporttillstånd för farligt avfall.
Slitetippen, både den befintliga och den planerade verksamheten där, fick vid onsdagens sammanträde grönt ljus av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Man betonar dock vikten av att uppmärksamma risker för såväl brand och olyckor vid anläggningen som större större utsläpp och andra tillbud, allt för att minimera skadorna om något skulle hända.
På grund av att Gotlandsfarmens ägare Ray Raymond hastigt avlidit har miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutat utöka tiden för den avvecklingsplan man begärt in från företaget. Planen behöver nu inte vara klart förrän 1 maj. Beslutet att djurhållningen ska upphöra senast 28 februari och gödseln vara borta 20 april kvarstår dock.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!