Coronapandemin har minst sagt vänt upp och ned på våra liv. Saker som man tidigare har tagit för givet är inte längre självklara. Som exempelvis att få sjunga "Den blomstertid nu kommer" tillsammans med sina skolkamrater inför nära och kära.
Ingen av de gotländska grundskolorna kommer att kunna ha en "vanlig" skolavslutning i år. Men nog ska det kunna bli en trevlig avslutning trots restriktioner, menar Karl-Erik Söderberg, tf chef för grundskolan på Region Gotland.
– Det är inte så att det inte går att göra något. Vi kommer att ha skolavslutningar men de kommer att anpassas och genomföras utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett, säger han.
Exakt hur upplägget kommer att se ut kan han dock inte svara på då det kommer att skilja sig åt mellan skolorna.
– Jag kan inte ge en gemensam bild över hur vi kommer att göra på alla skolor då avslutningen kommer att se olika ut beroende på de lokala förutsättningarna, som till exempel hur många elever som går på skolan. Men alla skolor ska följa de rekommendationer som finns och vi ska undvika alla större samlingar, säger Karl-Erik Söderberg.
Den gemensamma grundtanken är dock att eleverna samlas klassvis för en aktivitet och att man därefter möter upp närstående utanför skolan om det är möjligt. Så länge man inte överstiger gränsen på 50 personer och så länge man kan undvika trängsel, poängterar Karl-Erik Söderberg.
– Vi har den situation vi har och det har vi att leva efter. Nu gäller det att hitta så bra upplägg som möjligt och att göra det så trevligt som möjligt. Samtidigt som vi följer rekommendationerna. Jag känner mig trygg i att rektorerna tar sitt ansvar när de planerar inför skolavslutningarna, säger han.
De rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett när det kommer till studenten och skolavslutningar är bland annat:
samla elever klass- eller gruppvis och att skolan avstår från större gemensamma samlingar.
möblera om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel inomhus och utomhus.
undvika större samlingar av elever i skolans övriga lokaler till exempel i entréer, korridorer och andra gemensamma utrymmen.
informera om att de som tillhör en riskgrupp eller är över 70 år helt bör avstå från deltagande.
begränsa antalet besökare så att man undviker trängsel.