"Vi måste bygga samhällen - inte bostäder"
När Visby ska byggas ut strävar man efter att behålla ett helhetsperspektiv. Det är viktigt att stan håller ihop.Men det handlar också om att se till så att områden inte dör efter kontorstid. Det viktiga för Hällarnas framtid är att kombinera strövområdet med billiga hyreslägenheter och möjlighet till socialt liv.Det tycker i alla fall byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman (s).
Och om det ska byggas bostäder ska det ske söderifrån med Vibble som utgångspunkt. Detta till stor del på grund av Reningsverkets skyddsområde och för att man vill utnyttja den befintliga infrastrukturen.
Som GT tidigare har berättat har Gotlands kommun första tjing på marken som idag ägs av Fortifikationsverket som har till uppgift att sälja av försvarets gamla markområden.
Förköpsrätt
Bo Björkman (s), ordförande i Byggnadsnämnden, utgår från att kommunen kommer att utnyttja sin förköpsrätt och hoppas att man upplåter området åt Gotlandshem.
- Jag hävdar att vi måste bygga samhällen - och inte bostäder, säger han. Jakriborg är ett bra exempel där man uppnått ett samhälle där folk kan leva ett socialt liv och ha service på samma ställe.
- Om man ska minimera bilåkandet måste man ju ge folk möjlighet att göra sina inköp där man bor.
Modern form
Och från Hyresgästföreningen på Gotland välkomnar man inte oväntat en utveckling där allmännyttan byggs ut på Hällarna.
- Det står fortfarande ett par tusen i kö till Gotlandshem så visst finns det en marknad för hyresrätter, säger Hans Gärdeklev, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland.
Men han vill inte se en vidareutveckling av konceptet kategoriboenden, där man bygger olika bostadsområden för seniorer och studenter. Det är viktigt att alla människor får bo på Hällarna.
- Idag när arbetskraften är rörlig så är hyresrätten en modern form av boende, menar Hans Gärdeklev. Tre månaders uppsägningstid passar många.
På Gotlandshem är man försiktig med att uttala sig om framtiden. Lena Ragnar, som är teknisk chef, ser inget bostadsbyggande på Hällarna inom en femårsperiod. Och under den tiden kan finansieringssystemet förändra situationen.
- Det vill till att alla hjälps åt om vi ska kunna bygga på Hällarna, säger hon. Det är stora kostnader för tomter och anslutningsavgifter där kommunen kan gå in och hjälpa till.
För Gotlandshems del handlar det om att bygga billigt för att kunna erbjuda låga och attraktiva hyror. Och man har besökt Jakriborg för att lära sig av dem.
- Deras hyresnivåer är väldigt behagliga, konstaterar Lena Ragnar. De går verkligen mot strömmen och bygger väldigt olika.
- Men det är viktigt att konstatera att de bygger utan mellanhänder, medan vi är tvungna att handla upp via entreprenörer.
Fem till tio år
Lars-Gunnar Wedin jobbar med exploateringsfrågan inom Gotlands kommun. Och han bekräftar att diskussioner förs med Fortifikationsverket om ett överlåtande. Han tror att Hällarna kommer att bebyggas först inom fem till tio år.
- Planeringen måste få ta tid, säger han. Det som ska byggas där ska stå under lång tid och det handlar om stora pengar.
Och på Stadsarkitektkontoret betonar man att flera andra områden står på tur innan det är dags för Hällarna. Det handlar bland annat om Galgberget, Artilleriet och Terra Nova.
- Men kommer det in en ansökan om att få planlägga området på Hällarna så får man ta ställning till det då, konstaterar Lisa Östman, projektledare för Dialog - hela Visby.
- Det gäller att ställa enskilda intressen mot allmänintresset. Men helt klart är att vi behöver balansera mellan bostäder och arbetsplatser så att vi inte får döda områden efter klockan fem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!