"Vi måste ha beredskap för alla typer av kriser"

Coronakrisen har lyft intresset för yrkespersoner som tidigare verkat i det tysta. Region Gotlands försörjningschef har haft intensiva sista dagar av sitt yrkesliv.

Region Gotlands försörjningschef Ronny Larsson går i pension efter att ha avslutat yrkesbanan med att hantera coronakrisens behov av vårdutrustning.

Region Gotlands försörjningschef Ronny Larsson går i pension efter att ha avslutat yrkesbanan med att hantera coronakrisens behov av vårdutrustning.

Foto: David Skoog

Gotland2020-04-28 19:11

Ronny Larsson, 64, går snart hem från jobbet för sista gången. Han går ut genom samma dörrar som han gick in genom på sin första arbetsdag – och gör det med en tydlig lärdom från arbetslivets sista veckor. Region Gotlands försörjningschef har ansvar för att vården och omsorgen har den förbrukningsutrustning de behöver för att klara verksamheten. 

Pandemin covid-19 har ställt den rådande inriktningen på ända. 

– Det här har varit en ögonöppnare, vi måste se till att ha beredskap för alla olika former av kriser framöver. Vi måste ha beredskapslager, det var naivt att tro att vi klarade oss utan dem, säger Ronny Larsson. 

Snart passerar han ut förbi receptionen vid Region Gotland och går hem för gott. På exakt samma ställe låg vakten och inpasseringen till P18 dit han gick till sin första arbetsdag i yrkeslivet. 

– Det var på 70-talet och jag hade egentligen tänkt att satsa på datorer och it, men jag trivdes i Försvarsmakten och gick Försvarshögskolan. Jag var överstelöjtnant när jag slutade och mitt sista uppdrag var att lägga ner verksamheten vid P18, säger Ronny Larsson. 

Hans militära bana präglades av det kalla kriget och det iskalla 80-talet med krigsplanering och ubåtsjakter. 

– Det fanns en tydlig hotbild då. Jag arbetade vid Högkvarteret under flera år, först som biträdande informationsdirektör och sedan med rekrytering. Den senaste reklamkampanjen tycker jag är bra, den riktar sig till både tjejer och killar och det behövs fler kvinnor inom försvaret. 

Flyktingbåtarna som kom till Gotland på 90-talet är ett starkt minne från en tid då ön engagerade sig för de nödställda. Efter många år inom Försvarsmakten beslutade sig Ronny Larsson för att hänga in militäruniformen i garderoben.

– Jag har haft många bra år i försvaret, men det är också ett evigt flyttande. Familjen var trött på det och det ledde till att jag senare började en civil bana, som chef för Posten på Gotland.

Nu summerar han sitt yrkesliv och ser tillbaka på den tid som varit. De senaste sju åren har han varit chef för försörjningsavdelningen inom Region Gotland. Där arbetar runt 200 personer med väldigt skiftande uppgifter. Avdelningen har hand om regionens fordon, städning, hjälpmedelscentralen, varuförsörjning, samt vaktmästeri och transporter. 

– Jag har trivts bra och tycker om mina kollegor och medarbetare. Här finns många som inte uppmärksammas, men som behövs för att verksamhet och helhet ska fungera. Arbetskamraterna är det jag kommer att sakna mest. Rapportskrivandet kommer jag inte att sakna alls, säger Ronny Larsson. 

Han har några enkla tips till yngre som ännu är mitt i arbetslivet. 

– Det måste vara kul att gå till jobbet, för man har bara ett liv. Det sista som jag har velat var att sitta och ångra sig och bli bitter. Var nyfiken och våga tro på dig själv, strunta i jantelagen. 

När pensionen nu står för dörren har cirkeln slutits när det gäller hur samhället ska skydda sig från kriser. Försvarsmakten har återetablerat sig på Gotland och den tid då förnödenheter lagrades i lador och stora förråd runt om på ön ses i ett nytt ljus. 

– Under covid-19 har vi fått kämpa hårt för att få tag på den utrustning som behövts. Beredskapslager hade gjort att vi kunnat vinna tid till att ställa om och hitta nya vägar att få tag på vad som behövs. Dessutom vet vi inte vad som kommer att behövas vid nästa kris. 

Beredskapslager

Sverige har haft flera olika typer av beredskapslager. På Gotland har de legat på privata fastigheter och i förråd byggda av Försvarsmakten eller andra myndigheter. Det finns olika typer av beredskapslager: Valutareserv, alkohol- och tobakslager och ett inplastat ånglok är bara några svenska exempel från kalla krigets dagar. Varulager med förbrukningsmaterial till sjukvården har lyfts fram som något värt att återinföra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!