Organisationen Transportföretagen har under våren skickat ut en enkät till bussföretag runt om i landet. Syftet har varit att ta reda på hur behovet av bussförare och bussmekaniker ser ut för åren 2023– 2025. Deras analys är att det kommer att behövas 30 bussförare på Gotland under perioden.
– Det är svårt att säga hur många som behövs. Men min bedömning är att vi kontinuerligt måste fortsätta utbilda nya förare. Det behövs en utbildning varje år så att det fyller på, säger Göran Hult, vd för Gotlandsbuss som kommer att vara med och köra öns kollektivtrafik från och med den 18 juni.
Göran Hult håller med om att en eventuell förarbrist får stora följder.
– Då blir det samhällsstörningar och trafikstörningar, självklart. Det är en jätteproblematik om man inte har chaufförer.
Hur ska man locka fler att vilja bli bussförare?
– Vi brukar säga att det är ett socialt yrke där man träffar folk. Vi har också försökt att locka med bra förarplatser och bussar. Arbetstiderna är alltid en utmaning, det är tidiga morgnar och sena kvällar och det går aldrig att få bort helt men man får jobba med det, säger Göran Hult.
I dagsläget finns det dock tillräckligt med förare.
– Just nu har vi ingen förarbrist, till sommaren och till trafikstart så känner vi oss lugna. Men vi måste ligga ett steg före och ligga på och se till att vi får utbildningar, säger Göran Hult.
Och det verkar som om Region Gotland kommer att fortsätta utbilda förare. Under hösten förra året och under våren har vuxenutbildningen genomfört två utbildningar för bussförare. Totalt fanns 28 platser men det var lite tunt med sökande och nu när kurserna är slut har 19 personer tagit busskörkort.
– Tanken är att vi ska ha utbildningar årligen. Men det här är en väldigt dyr utbildning och vi är beroende av statsbidrag för att genomföra den. Men det har vi kunnat göra flera år i rad så det finns inget som talar emot det, säger Jesper Tammilehto, chef för Region Gotlands vuxenutbildning.
Statsbidragen söks nu och regionen brukar få besked under sommaren så att de kan planera sin verksamhet. Dessutom måste en ny utbildare upphandlas då avtalet med den förra har gått ut.
– Vi har gjort en upphandling men fick inget svar, vi håller på att titta på vad vi kan göra för att den ska bli mer attraktiv att svara på, säger Lars-Olov Larsson, samordnare för regionens vuxenutbildning.