"Vi måste prata med varandra"

På måndagen möttes regionen och fackförbundet Kommunal för att diskutera efterspelet av det kritiserade beslutet om de tre semesterperioderna.

Inför sommaren samlades omkring ett 60-tal demonstranter på Östercentrum i Visby för visa sitt missnöje mot beslutet om de tre semesterperioderna.

Inför sommaren samlades omkring ett 60-tal demonstranter på Östercentrum i Visby för visa sitt missnöje mot beslutet om de tre semesterperioderna.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Gotland2019-10-07 20:42

Region Gotlands beslut om att införa tre semesterperioder inom socialförvaltningen har lett till kritik från anställda och facket.

Nyligen skickade Kommunal ut en enkät för att låta de anställda svara på hur sommaren varit. Av 350 inkomna enkätsvar har endast 23 personer varit positiva. Resten har uttryckt sig negativt.

Med det som grund möttes Kommunal och arbetsgivaren Region Gotland under måndagen.

– Detta är en viktig fråga. Flera medarbetare mår dåligt, alltså är det något som inte varit bra, säger Pia Malmros, Kommunals ordförande på ön. Vi är två parter och vi måste prata med varandra, framför allt eftersom vi verkar se lite olika på saker och ting.

Vid mötet diskuterades bland annat fackets och arbetsgivarens olika metoder att utvärdera sommaren, berättar hon.

– Regionen har lagt mer fokus på dialog. Vi har fått in 350 svar på vår enkät där vi har fått mycket input om att man inte vill ha tre semesterperioder. Deras arbetsgivare verkar tycka annat, säger Pia Malmros.

Roger Nilsson, HR-chef på socialförvaltningen, kommenterar mötet i ett pressmeddelande:

– Utvärderingen visar bland annat att kvaliteten i omsorgen varit god tack vare många ordinarie i tjänst. Men den visar också på förbättringsområden och där vill vi nu ha en fortsatt dialog med Kommunal inför nästa sommar.

Pia Malmros:

– Nästa steg är att vi går tillbaka till ombud och medlemmar och diskutera hur vi ska hantera frågan. Jag ser gärna att även de med positiva upplevelser gör sin röst hörd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!