"Vi måste ta hänsyn till att gasen behövs"

Hur kommer det att gå med fisket i närheten av den planerade gasledningen i Östersjön?
Frågan ställdes av vice ordföranden i Sveriges Fiskares Riksorganisation Tore Johnsson vid det stormöte som hölls i Almedalsbibliotekets hörsal på måndagskvällen. Omkring 100 personer deltog och arrangör för mötet var folkpartistiska nätverket Gröna liberalerna.

Gotland2007-01-23 06:00
Dirk von Ameln, ansvarig för gasprojektet och chef för rysk-tyska Nordstream, som skall bygga ledningen, svarade att enligt erfarenheter från gasledningar i Nordsjön tror man inte att det blir några begränsningar för fisket runt rörledningen. För att ytterligare belysa det påpekade han:
- När båda ledningarna, som skall löpa parallellt med 50 meters mellanrum, kommer att ligga där så kan man till och med tråla mitt emellan dem. Däremot blir det ankringsförbud.
Amy Öberg undrade hur det går om det blir skador, läckage på ledningen. Kan det bli en explosion undrade hon.
- Ledningens väggar är fyra centimeter tjocka, lika kraftiga som armering på stridsvagnar, sade Dirk von Ameln. Om ett ankare släpps kan det endast bli tal om en yttre skada. Men om det skulle bli läckage så kan en eventuell gasbubbla kan skada fiske ovanför. I ledningen blir det tryckfall och transporten av gas stryps då tills felet är avhjälpt.

Ingen given rutt
EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp) tyckte att detta projekt borde lösas på EU-nivå.
- Om svenska regeringen, riksdagen och allmänheten motsätter sig gasledningen är det då inte rimligt att frågan kommer upp på EU-nivå undrade han.
Han påpekade också att Dirk von Ameln inledningsvis sade att det var ett europeiskt projekt.
Dirk von Ameln svarade att projektet är europeiskt samt kommersiellt.
- Vi måste ta hänsyn till att gasen behövs senast 2015 och vi skall hitta en lösning sm är bra för alla parter, sade Dirk von Ameln. Vi har ingen given rutt för ledningen utan en korridor.
Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (fp) undrade varför denna ledning måste gå på Östersjöns botten istället för på land i de baltiska staterna.

Samråd pågår
Dirk von Ameln svarade att ledningen på land skulle medföra mycket större miljökonsekvenser än till havs samt att en gasledning i havet är mest ekonomisk samt kan läggas kortaste vägen, det vill säga 120 mil.
I land behövs plattformar ungefär var 20:e mil medan man nu kan inskränka det till en serviceplattform utanför Gotska Sandön.
Christian Runeby, som är chef i länsstyrelsens ledningsteam, informerade mötet hur långt ärendet kommit i länsstyrelsens beredning.
- Det pågår ett samråd som utmynnar i att vägleda Nordstream angående miljön med mera, sade Christian Runeby.
Han räknade sedan upp viktiga aspekter att belysa som miljöpåverkan, fiske, sjöfart, säkerhetsfrågor, och energiförsörjning.

Överläggningar fortsätter
I dag fortsätter Nordstreams överläggningar med länsstyrelsen och den 1 februari blir det möte med Kustbevakningen och Försvarsdepartementet.
Den första gasledningen planeras att läggas ned 2008 och den andra 2011-20.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om