"Vi måste våga tro på det vi gör"
Hon ser en ljus framtid för Gotland. Jobben kommer att finnas, bara vi samarbetar, menar hon.Sofia Wollmann är nytillträdd företagslots och en av nyckelpersonerna när det gäller industrins framtid på ön. GT träffade henne i går.
nyckelperson. Sofia Wollmann är elektronikingenjören och företagslotsen som ska få öns industriföretag att hitta nya samarbetsformer och skapa fler jobb.
Foto: Bengan Zettergren
Det är dagen efter den stora företagsdagen på Wisby Strand och Sofia Wollmann är fortfarande upprymd av all den optimism och framtidstro hon mötte där.
- Jag kände verkligen kraften från företagarna. Det finns en otrolig vilja att göra något, det kändes oerhört starkt, säger hon.
Men lågkonjunkturen då, och finanskrisen? Och alla de tappade industrijobben? Nu i veckan presenterades dessutom årets småföretagarbarometer och där hamnade Gotland på en jumboplats vad gäller framtidstro.
Allt det här pekar på en ganska dyster framtid, men så ser inte du det?
- Nej, jag ser en ljus framtid. Småföretagarbarometern är visserligen ett bra instrument, men den ger alltid en dystrare bild av Gotland än vad verkligheten sedan visar. Vi måste bryta den här trenden och våga tro på det vi gör. I går såg vi ju vilken kraft som finns, den är den vi ska plocka fram.
Men lågkonjunkturen då, den drabbar väl även de gotländska företagen?
- Jo, men inte alla. En del näringar berörs inte nämnvärt. Men visst skapar lågkonjunkturen bekymmer, det ska vi inte blunda för. Men vi ska heller inte gräva ner oss, utan ta vara på de möjligheter vi har. Och samarbeta. Det tror jag är själva nyckeln för att klara krisen, att samarbeta så mycket det går.
Direkt i hetluften
Sofia Wollmann har bara jobbat fyra veckor på Tillväxt Gotland (den drygt ett år gamla föreningen för samverkan mellan näringsliv och kommun och länsstyrelse på Gotland) men har redan hamnat mitt i hetluften.
Vid sidan av det jobb hon anställts för, att vara företagslots, har hon nämligen fått uppdraget att inventera öns industrijobb och fungera som något av en industrisamordnare.
I stället för en statlig, av regeringen utsedd, industrisamordnare, som bland annat Industrifacket krävt, läggs uppgiften på den nytillträdda företagslotsen.
Är det nu på dig det vilar att fixa nya jobb inom industrin?
- Nej, då. För det första är jag inte ensam om det här uppdraget. Jag jobbar tillsammans med verksamhetsledaren i TRC (tekniskt resurscentrum) Jan Linell och ytterst är det Eva Nypelius som har ansvaret. Sen handlar det inte om att vi ska fixa nya jobb, utan vad vi gör är att inventera industriföretagen på ön och sen ska vi hjälpa till att hitta nya samarbetsformer. Vilket i sin tur kan leda till fler och nya jobb.
- Så det är inte på mig ansvaret vilar, utan jag ser det snarare som att de gotländska industriföretagen fått en utmaning att sätta sig ned och se vad de kan åstadkomma tillsammans. Så även här är det samarbete som är nyckeln. Gotland har många industriföretag och genom att jobba mer tillsammans tror jag de kan utvecklas ytterligare och då ge fler jobb.
Jobbat i industrin
Sofia Wollmann har själv en bakgrund i industrin. Hon är elektronikingenjör i botten och har jobbat många år inom industrin. Till Gotland kom hon 1995 och har arbetat på Ericssons och senare Flextronics samt på Danielsons. Hon tycker att industrisektorn är viktig.
- Den är viktig inte minst för jobbens skull. Industrin skapar ofta många jobb, säger hon.
Men någon ny storindustri, typ Flextronics, på Gotland tror hon inte på. Vi ska inte hoppas på etableringar utifrån, utan bygga på det vi har, menar hon. Och det är gott nog.
- Jag tror det är viktigt att inte stirra sig blind på bilar och elektronik när man talar om industri. Det finns så mycket mer, säger hon.
Industrifrågan har kommit att ta mycket av hennes tid de här första veckorna. Själva lotsandet, det som egentligen är anställd för, har hamnat i skymundan.
Vad är det egentligen du ska göra som företagslots?
- Jag ska hjälpa företagare att hitta rätt i kommunens korridorer. Och i andra myndighetskorridorer också. Jag ska hjälpa till och samordna kontakter mellan företag och myndigheter, få det att fungera lite smidigare. Men det behöver inte handla om kontakter mellan företag och myndigheter, det kan även gälla företag till företag. Även där ska jag hjälpa till med kontakter. Jag ska kunna tala om vem man kan vända sig till i ett visst ärende. Såna saker.
Men ännu en tid framöver kommer industrisamordnandet att uppta hennes mesta arbetstid. När inventeringen blir klar vet hon inte. Men det ska nog inte dröja så värst länge.
- Sen tar jag tag i lotsandet, säger hon.
Ålder: 43 år
Född: I Sollentuna
Bor i: Visby
Familj: Man och två barn
Yrke: Ingenjör
Jobb: Företagslots på Tillväxt Gotland sedan fyra veckor, tidigare på Danielsons och Ericssons/Flextronics.
Fritid: Umgås med familjen och kör motorcykel
Född: I Sollentuna
Bor i: Visby
Familj: Man och två barn
Yrke: Ingenjör
Jobb: Företagslots på Tillväxt Gotland sedan fyra veckor, tidigare på Danielsons och Ericssons/Flextronics.
Fritid: Umgås med familjen och kör motorcykel
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!