"Vi måste vara igång med alla över 70 väldigt snart"

Vaccinsamordnare Christine Senter vill inte att vi stirrar oss blinda på priolistan. "Alla i gruppen 70 plus är högt prioriterade", understryker hon.

Enligt Christine Senter var vaccineringsarbetet kring årets säsongsinfluensa ett bra "genrep" inför det som komma skall.

Enligt Christine Senter var vaccineringsarbetet kring årets säsongsinfluensa ett bra "genrep" inför det som komma skall.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2020-12-10 06:23

Knappt två veckor har gått sedan Christine Senter presenterades som regional samordnare för kommande coronavaccinering.

– Det har varit otroligt intensivt. Men jag har varit med på ett hörn i den centrala krisledningen sedan pandemin kom, vilket gjorde det lättare att komma igång, berättar hon.

Hur känns det att vara spindeln i Gotlands mest efterlängtade nät?

– Lite nervöst såklart, men också roligt och meningsfullt, det är ett fint förtroende som jag tar på största allvar. Många har stora förväntningar på uppdraget och det har jag med. Men vi är ett stort och bra team som ska jobba med det här.

Hur ligger Gotland till då, inför den stora och viktiga vårdinsats som väntar? Bra, är vaccinsamordnarens summering. Att vara en ö kan ha sina fördelar.

– Vi kan ibland avundas större regioner med stora vårdresurser, men de kan också ha större samordningsproblem. Här vet jag redan vilka jag behöver prata med. Vi har kommit långt med den viktiga transportkedjan och har en bra plan för administrationen.

Vilka är de stora utmaningarna?

– Att det inte finns exakta uppgifter om datum och volymer för vaccinet. Enligt informationen hittills kommer det krävas två doser per person, av samma typ och med ett visst tidsintervall, det blir också utmanande.

Sedan gäller det att ha tillräckligt många personer inkopplade, som kan utföra de olika uppgifterna.

– Vår egen personal är på tå, men vi kan ju få sjukfrånvaro och vi kan även få väldigt stora leveranser. Vi kommer att annonsera efter mer personal, men alla som har kompetensen för att vara med och vaccinera får gärna höra av sig redan nu.

Dessa samtal har för övrigt redan börjat strömma in, berättar Christine Senter:

– Det finns ju till exempel pensionärer som har jobbat med sådant här tidigare. Flera personer har också hört av sig redan och sagt att de vill hjälpa till med det här. Det är väldigt bra!

Ett annat område är tidsbokningen. Den har inte fungerat helt smärtfritt gällande provtagningen för covid-19, teknikstrul har förekommit och vissa har haft svårt att få till en bokning.

– Ja och det kan vara svårt för delar av den vuxna och äldre befolkningen att göra det här digitalt, alla har inte ens någon elektronisk legitimation. Då måste vi ha personal som kan hjälpa till.

Christine Senter verkar dock inte orolig för något omfattande "bokningskaos".

– Vi måste komma ihåg att alla inte ska vaccineras på samma gång. Det är inte "fritt fram" så fort vi börjar ha tillgängliga tider.

Detta leder oss fram till intervjuns kanske viktigaste frågor: När kommer då det där vaccinet egentligen? Och när blir det sedan min tur?

Vi börjar med den första.

– Det vi vet är att EU beslutar om godkännande för ett vaccin i slutet av december och sedan om två andra under januari. Så vi ska vara beredda på att börja under januari och vi hoppas att det blir så. Jag förstår om det börjar finnas en frustration kring detta, men det är inte så att vi fördröjer eller undanhåller något. Det handlar om hur EU-processen ser ut.

Gällande den omtalade prioriteringsordningen vill Christine Senter betona att de riskgrupper som är först ut inte är särskilt stora på Gotland.

Vilket innebär att övriga äldre också omhändertas skyndsamt.

– Regeringens målsättning är ju att hela den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad innan sommaren, så då måste vi börja med alla 70-plussare väldigt snart.

Statligt vaccinmål

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) har slutit en överenskommelse för vaccination mot covid-19. Den innebär att staten åtar sig att betala för vaccin och vaccinationer medan regionerna ansvarar för utförandet.

Det gemensamma målet, enligt överenskommelsen, är att alla boende i Sverige som är över 18 år ska erbjudas vaccinering mot covid-19 under det första halvåret 2021.

Detta bygger dock på att vacciner godkänns och levereras enligt plan.

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!