Nordkalk har länge tagit en defensiv position i den offentliga debatten, fram tills nu. I den omtalade debattartikeln menar Nordkalk att de alltid varit för en öppen dialog men att det ofta lett till "pajkastning på nätet och i lokal media".
Varför valde ni att svara nu?
- Under Almedalsveckan märkte vi att det fanns många frågetecken. Vi har alltid varit för en öppen dialog. Men så fort vi öppnat munnen har vi blivit smutskastade, därför har vi också undvikit att svara på exempelvis insändare. Om de vill ha en dialog måste vi också få säga vad vi tycker. Det har vi gjort i artikeln, säger Eva Feldt.
I artikeln kallar ni demonstranterna för "arbetslösa som inte förstår värdet i ett arbete", menar ni verkligen det?
- Många unga arbetslösa har blivit lockade via aktivisternas hemsida att demonstrera. På hemsidan stod det nämligen att man skulle få 500 kronor om man åkte dit och tältade i skogen, säger hon.
Ni skriver att "aktivisterna lockat andra arbetslösa". Då måste ni mena att aktivisterna också är det?
- Ja, en del av dem är också arbetslösa.
Detta uttalande har upprört väldigt många, hade ni förväntat er det?
- Om de blivit upprörda så innebär det att det ligger något i det vi säger. Vi har aldrig pekat ut någon även om vi själva mycket väl vet vilka det handlar om, säger Eva.
"Ojnareskogen är inte unik"
Eva Feldt nämner vid flertalet tillfällen under samtalet med Helagotland att Nordkalk ständigt blivit utsatta för lögner från miljöaktivisternas håll. När Helagotland frågar vilka specifika lögner som de har i åtanke så blir hon märkbart irriterad.
- Exempelvis stämmer inte argumentet att det ska finnas 256 rödlistade arter i området och den skog som finns i Bunge finns nästan överallt på Gotland. Det fanns dessutom ingen risk att vattnet skulle blivit skadat, säger hon.
Avslutningsvis framhäver hon att uppståndelsen kring Ojnareskogen är klart överdriven.
- Ojnareskogen är verkligen inte så unik som de framställer den, säger hon.