"Vi orkar inte längre bry oss"

Oro kring arbetstillfällena, läkarbrist och brist på delaktighet. Sköterskorna på Visby lasarett känner uppgivenhet inför den stora omorganisation som man befinner sig i. - Det är klart man är orolig, vi vet ju inte vad som händer med jobben, säger Anki Limbach, sjuksköterska på ögonmottagningen. I dag kommer Vårdförbundet att ställa politikerna till svars.

Charlotte Wigström.

Charlotte Wigström.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-09-15 04:00
Visby lasarett brottas med flera problem i dagsläget. Den stora omorganisationen saknar stöd bland stora delar av personalen, det råder läkarbrist på flera avdelningar, och skärpta regler ställer högre krav på att patienter får vård i tid. Dessutom blöder ekonomin.
Läkarna har protesterat högljutt mot den pågående omorganisationen.
Men från sköterskehåll har det varit tystare. Både Vårdförbundet och Kommunal har mer eller mindre motvilligt godtagit den nya organisationen.

Lång process
Men det betyder inte att sköterskorna i verksamheten är lugnade. Den bilden vittnar många anställda om, när GT besöker lasarettet kring lunch en vanlig septemberdag.
- Det här har pågått så länge, så vi orkar inte bry oss längre. Vi orkar inte oroa oss heller. Vi ser bara till att göra det bästa för patienterna, och så får man ta en dag i taget, resonerar Helene Sjögren, som är sjuksköterska på onkologmottagningen.
På ögonmottagningen känner sköterskan Anki Limbach likadant. Hon har jobbat på avdelningen sedan hon kom nyutbildad till Gotland från Örebro 1994, och beskriver den otrygghet som många känner:
- Vi blir informerade emellanåt, men vi känner oss inte delaktiga i besluten. Det är ju de "där uppe" som bestämmer...
På Anki Limbachs avdelning, ögonmottagningen, finns tre läkartjänster - men blott en av dem är tillsatt med en ordinarie läkare. De övriga två fylls då och då av hyrläkare.
- Det drabbar både oss och patienterna. Det blir sämre kontinuitet för oss, och patienterna tvingas träffa olika läkare vid olika besök.
För mottagningens sköterskors del innebär det också en del komplikationer att inte alltid ha läkare på plats.
- Vi gör undersökningar men måste ha bedömningar gjorda av läkare. Som det är nu kan det gå ett bra tag innan patienten kan få besked om vad undersökningen visade, säger Anki Limbach som också berättar att avdelningen i nuläget inte håller sig inom vårdgarantitiden, som säger att en patient ska få vård inom max tre månader.
- Nu ligger vi på fyra, fem månaders väntan.

God stämning
Trots oron för jobben och bristen på läkare är dock stämningen god bland de anställda på ögonmottagningen.
- Ja, klinikens stabilitet ligger väl i att vi sköterskor finns här, säger Anki Limbach med ett leende.
Som en slutspurt inför valet, kommer Vårdförbundet på Gotland i dag vid lunch att uppvakta politikerna vid deras valstugor på Öster.
Facket ska bland annat bjuda politikerna på tårta - i utbyte mot att politikerna ger konkreta svar på hur man tänker höja kunskapsnivån inom vården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om