"Vi råder föräldrar att hitta en gräns för mobilanvändning"
Stänger du av din mobiltelefon? Då är du sannolikt över 20 år.- Många upplever att de inte kan stänga av mobilen, de har den till och med påslagen under natten, säger Mika Lahti vid ungdomsgruppen i Visby.
Foto:
- Föräldrarna tycker det är bra att kunna nå barnen när de är i skolan, men jag tycker det är onödigt. Frågan är, ska vi alltid vara nåbara, behöver vi vara nåbara, vill vi alltid vara nåbara, undrar Kjell Hansson Mild, forskare på strålningsvetenskaper vid Umeå universitet.
Hur mobiltelefonerna påverkar barn och ungdomar, med till exempel ökad stress, finns ingen som säkert kan svara på.
Oklart om påverkan
Men Mika Lahti, ungdomssekreterare vid socialtjänstens ungdomsgrupp i Visby, tror att vissa m ycket väl blir stressade av mobilen. Bland annat eftersom den ofta ligger påslagen bredvid kudden under natten, vilket naturligtvis påverkar nattsömnen.
- Föräldrarna blir oroliga att mobilen ska störa ungdomarnas sömn och vi råder dem att försöka hitta en gräns för ungdomarnas mobilanvändning, om när den ska vara avstängd, till exempel under natten, berättar Mika Lahti.
På vilka sätt som ungdomar påverkas av ökat mobilanvändande är inte helt klarlagt, men de som arbetar med ungdomar kan se en viss förändring i beteendet.
Försämring av läsandet
- Jag tror att det sociala umgänget ökar med mobiltelefonerna, det går lättare att stämma träff och hålla kontakten, säger Mika Lahti.
- Nackdelen är att föräldrarna kanske släpper en del av sitt ansvar när barnen har mobiltelefoner och det är ju inte önskvärt. Möjligtvis kan man även se en försämring av läsandet, att de får svårt att skriva då de är vana vid det korta, snabba sms- och chatspråket, säger Lena Fritzell, specialpedagog på Solbergaskolan.
Genom en enkätundersökning som gjordes bland 2200 ungdomar i hela Sverige visar att nästan alla ungdomar har tillgång till mobiltelefon.
Fler flickor än pojkar använder mobilen regelbundet
7-14 år:
Tillgång till: 50 %
Regelbunden anv: 8 %
14-19 år:
Tillgång till: 98 %
Regelbunden anv: 45 %
Källa: BMC Public Health 2007: 11 juni
Fler flickor än pojkar använder mobilen regelbundet
7-14 år:
Tillgång till: 50 %
Regelbunden anv: 8 %
14-19 år:
Tillgång till: 98 %
Regelbunden anv: 45 %
Källa: BMC Public Health 2007: 11 juni
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!