Vi säger nej!
Den hittills största demonstrationen på Gotland genomfördes i går kväll. Gotlänningarna kom till Visby från hela ön för att demonstrera. Betydligt fler än femtusen, en uppgift säger närmare tiotusen.
- Detta är jättehärligt. Jag förutsäger att det här ger tydliga signaler att vi inte accepterar att man försämrar vår väg till fastlandet. Så kämpa på! utropade landshövdingen och gick sedan med i täten för demonstrationen ner till Almedalen.
Från Tofta kom Jan-Erik Dackmar och sambon Eva-Lisa Arvidsson. På deras plakat stod "Valuta för skatten". För mig är det viktigt med både priser och turtäthet. Jag har arbetspendlat mellan Gotland och fastlandet i fem år nu, berättade Jan-Erik Dackmar.
Demonstrerade gjorde också farmor och farfar, Kajsa och Håkan Sventelius från Burs, som också hade Teodor,ett av barnbarnen från Stockholm med sig. De hade gjort en skylt som visade att när deras tre barn och fem barnbarn ska komma hit på sommaren så kostar det nu 8 000 kronor med färjan. Om Rikstrafikens förslag går igenom blir det nästa sommar 10 500 kronor!
Denna den sista kvällen i september så fylldes Almedalen av alla dem som ville manifestera hur viktig Gotlandstrafiken är. Och det framfördes egenhändigt påhittade visor och verser som skanderades och trubaduren Bosse Albertz sjöng visor. Bland dem som ledde skanderingen av egna verser fanns Arne Eklund från UNG, Utveckling Norra Gotland:
"Staten får inte Gotland rata. Tänk på att färjan är vår gata", och "Lyssna nu på vår enkla bön. Sänkta färjepriser räddar ön".
Först ut av kvällens fyra talare var kommunfullmäktiges ordförande, Claes-Göran Nilsson. Han inledde med att framhåll att vi i dag har en Gotlandstrafik som är bättre än någonsin. Och på Gotland finns nu en framtidstro, en investeringsvilja och en optimism och det behövs för att nå målet 65 000 invånare på Gotland.
- Därför är det helt orimligt att Rikstrafiken tillkännager ett sådant här brutalt besked, som knäcker framtidstro, investeringsvilja och optimism, sade C-G Nilsson.
- Prishöjningarna slår också hårt mot två av Gotlands viktigaste näringar, turismen och lantbruket. På sikt kan både slakteri och mejeri hotas. Detta får inte ske! Vi har inte råd med återkommande chockvågor. slutligen så tycker jag det är glädjande att så många är här i kväll och att Gotland står enigt. Det är ett stöd för dem som ska uppvakta regeringen, sa C-G Nilsson.
Ludwig Balassa företrädare för tio småföretagarföreningar på ön, tackade sedan alla som hade samlat och sa att det är viktigt att "vi är som en stor familj".
- Detta är det största hotet som någonsin riktats mot Gotland. Vi är i chocktillstånd. Det finns ett budskap till Urlika Messing. Gotlandstrafiken måste utvecklas inte avvecklas, sa Ludwig Balassa.
Lars Sjöholm, ordförande i Gotlands Idrottsförbund talade sedan om hur viktigt det är för idrotten att kunna ha utbyte med fastlandet. Att klubbarna har totalt 22 000 medlemmar som varje år tillsammans står för 20 000 resor med färjorna. Man ligger också bakom att satsningarna på idrott-turism åstadkommer över 100 000 gästnätter per år. För idrotten innebär Rikstrafikens förslag ökade årskostnader på 800 000 kronor.
- Vad den högra handen ger det har den vänstra tagit tillbaka med det här förslaget. Rikstrafiken har gjort sig förtjänst av ett gult kort. Men egentligen är det här osportsligt uppträdande. Så jag vänder på kortet och då blir det rött, sa Lars Sjöholm.
Fullmäktiges ordförande C-G Nilsson fick sedan ta emot de namnlistor som hittills är klara, från Wisbyströvet och från gotland.net., 12 381 respektive 18 000 namn. Alltså hittills drygt 30 000 namn! därtill kommer ännu ej inräknade namnlistor ute bland handlare på ön och de listor som GA och GT står bakom.
Biskop Lennart Koskinen fick avsluta mötet i Almedalen.
- Det är mycket få gotlänningar som kan göra som Jesus, att gå på vattnet. Så vi behöver båtar. jag vill gärna ta upp det medmänskliga. Gotland är fantastiskt och vi är beroende av varann. Då är färjeförbindelserna avgörande för att kunna träffa våra familjer. Och våra studenter och för de utlokaliserade. de tittar på färjepriser och turtäthet. De kan inte komma hit om priserna höjs så här.
- Förr var vattnet det som förenade. Nu tycks det som att man vill att vattnet blir det som skiljer oss åt. Jag önskar er Guds helighet, Jesus mod och den helige andes handlingskraft, avslutade biskopen och fick långa varma applåder.
Nu går en skrivelse iväg från de tio småföretagarföreningar som stod bakom gårdagens demonstration. Man kräver på kort sikt sänkta färjepriser och på lång sikt att färjetrafiken blir Gotlands landsväg till fastlandet. Från början fanns också Romaföretagarna med i samarbetet. Men det blev oenighet. Man ville enbart kräva stopp för höjda priser och oförändrat antal turer. Nu blev kravet sänkta priser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!