"Vi säljer inte nybyggena för att tjäna storkovan"

Fortfarande saknas det politiska klubbslag som bekräftar avtalet mellan staten och Destination Gotland och som i sin tur, gör det möjligt att sätta in de två nybyggda snabbfärjorna från Kina. I diskussionerna har det cirkulerat ett rykte att beställaren ­ Rederi AB Gotland ­ säljer fartygen och tjänar en grov slant om inte statens besked kommer snart.
­ Det där är bara en skröna, det har aldrig varit tal om att sälja fartygen för att tjäna pengar på dem. Vi säljer dem inte! Så länge familjen har majoriteten i bolaget kommer vi inte att svika Gotland, klargjorde Gotlandsbolagets starke man Eric D Nilsson i lördags, när tredje upplagan av Öppet forum om båttrafiken arrangerades på Borgen.

Gotland2002-03-11 04:00
Stora frågor som den om de nya fartygens vara eller inte vara, blandades med mindre, som den om Destination Gotland möjligen kunde tänka sig att arrangera värmelampor över buffématen så att maten håller sig varm.
Men det var förstås många som undrade om de nya fartygen, inte bara om när de kommer, utan också om hur nytillskotten kommer att påverka trafiken i form av ändrade turlistor med mera.
Mellan 150 och 200 personer i Teatersalongen följde utfrågning och information. Tommy Wahlgren förmedlade frågorna, svarade gjorde bland andra rederiets vd Sten-Crister Forsberg, marknadschefen Per Erling Evensen och Gotlandsbolagets tekniske chef, Bo Pettersson.
Precis som i fjol drog man den lista av löften som Destination Gotlands ledning lovat genomföra, och avslutade med en ny lista med årets förändringar. Under 2002 ska biljettpriset vara oförändrat för gotlänningar, HSC Gotland ska ha Visby som natthamn, det blir en kvällstur med "snabben" från Nynäs på torsdagar och så ska det gå att boka en numrerad stol på snabbfärjan. Under året ska det gå att betala sin biljett via internet (var femte bokning sker i dag direkt via internet).
Åke Dansell i Gotlands taxklubb samt alla andra hundägare, fick veta att man på de nya färjorna kommer att ha en särskild pälsdjursavdelning. Det blir också speciella "djurhytter", ungefär som på dagens två storfärjor.
<span class=MR>"Kina är Kina..."</span>
Bosse Pettersson kunde inte säga exakt när den första färjan sätts i trafik, men man utgår från att det blir den 1 september.
­ Men Kina är Kina... sa han och i det låg en antydan om att leveransen kan bli försenad.
Även om fartygen mest ska gå på dagtid så finns det 120 hytter, bland annat för att tillgodose dem som vill arbeta under överfarten. Telefon finns i varje hytt, även tele via satellit. Men eftersom satellitsamtal kostar 50 kronor räknar man inte med så flitigt utnyttjande av den möjligheten.
Två nya stora, snabba färjor ­ men vore det inte bättre med tre mindre varav en gick på Öland eller Västervik, undrade en i publiken.
­ Vi måste ha två stora färjor för att klara godset och ha möjligheter att säkra tillväxtkapaciteten, sa Sten-Crister Forsberg.
Båtpendlaren Rolf Berglund undrade om det blir sittplatser för alla på nybyggena, och fick veta att det blir så. Han och alla andra fick också beskedet att man redan från i vår, kan boka stolar på HSC Gotland.
Lars Thomsson frågade om farliga gods ­ och det blir precis som nu även efter att de två nya fartygen satts i trafik, d v s särskilda farligt-godsturer utan passagerare.
Om säkerheten ombord och frågan om antalet besättningsmän noterade Sten-Crister Forsberg att han inte såg några tveksamheter kring detta. Säkerheten ska vara på topp.
Nya regler gäller numera för barn som åker båt ­ barn under 12 år måste ha en vuxen med ombord och den som är mellan 12 och 15 år, måste ha skriftligt intyg hemifrån att han eller hon får resa själv.
­ Vi kan inte ta ansvar för små barn ombord, förklarade rederiets vd.
Det blev information om avbokningsavgifterna, men knappast någon opposition från åhörarna. Systemet är till för att öka tillgängligheten för gotlänningar som vill resa över med kort varsel.
Nytt i sommar blir "alla+bilen" från Nynäs med snabbfärjan till ett verkligt lågpris.
­ Men det blir på natturen som går 23.55. En obekväm tur tycker många, men de som vill åka då ska göra det till ett lågt pris, berättade Per Erling Evensen.
Numera kan man ju både checka in och betala direkt vid kassorna, både som däckspassagerare och som bilförare. Men detta har lett till irriterade långa köer och man funderar nu på att dela in de resande i grupper: en kö för dem som har betald biljett, en kö för de som ska betala (med kort) vid incheckningen.
Varför är maten kall på M/S visby, men inte på Tjelvar eller HSC Gotland? undrade Rolf Berglund och kanske blir det löst nu, med varmhållningslampor.
"Suckarnas gång" (från snabbfärjan) förblir takbefriad ­ kommunen vill ha två miljoner för att bygga in gången, pengar som rederiet inte har i dag.
<span class=MR>Sent till Oskarshamn</span>
En kvinna som åker söderut, via Oskarshamn, var kritisk mot att båttiderna ligger så sent att hon inte når norra Skåne förrän sent på natten, eller tidigt på morgonen.
­ Vi som ska ner till södra Sverige har kanske 40 mil att köra på natten, de som ska till Stockholm bara sex mil. Ändra på detta! Tänk lite på oss, manade hon, och påminde om södra Sveriges närhet till kontinenten.
Sten-Crister Forsberg gav inga upplyftande besked i den frågan ­ det ekonomiska utrymme som staten ger, räcker inte till mer än en tur och att båten går sent, är styrt av godstrafiken.
­ Men det pågår diskussioner nu på Rikstrafiken om att försöka samordna vår trafik bättre med annan trafik.
Det lär betyda i klartext att bussar och tåg ska anpassas mer till färjornas tidtabeller.
En nyhet som kommer: den som står i kö för att få en hytt, kanske snart kan få besked om att han eller hon fått sin hytt, direkt som ett SMS-meddelande i mobiltelefonen.
Om ett år är det dags igen. Nya, friska frågor kommer att varvas med de gamla kära om tidtabeller, om vägpris på färjorna, om brist på dagturer med mera, med mera.
Och kanske har Öppet forum fört med sig att Destination Gotland blivit mer lyhört, blivit bättre på att sprida information och i stort och smått, försöka anpassa sig till de resandes önskemål. De undersökningar som görs visar att de resande allt mer uppskattar tiden ombord, personalens bemötande etc. Och så visar det sig att 13 procent fler i dag än för ett år sedan, tycker att det blivit rent och snyggt på toaletterna.
En nog så viktig detalj för att färden över havet ska upplevas som trivsam.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om