"Vi ser en positiv trend i området"

Bingeby är inte stökigare än andra områden i Visby.Det konstaterade deltagarna på ett möte som hyresgästföreningen ordnat tillsammans med polis, ungdomsgruppen, Gotlandshem och väktare för att sprida lite ljus över läget i bostadsområdet.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-04-18 04:00
Statistiken för Bingeby visar 13 misshandelsbrott utomhus och åtta olaga hot och ofredanden under det första kvartalet 2007. Samma period i år har tre misshandelsbrott och sex olaga hot och ofredanden noterats.
- Vi kan se en positiv trend i området, där både misshandeln och inbrotten minskat. Det är bara skadegörelsen som ökat och det funderar vi på hur vi ska hantera, sa tf länspolismästare Johan Grenfors som tillsammans med chefen för polisens ungdomsenhet Fredrik Persson deltog i mötet.

Inga klagomål
Bilden av ett område där det är farligt att vistas utomhus och där grannar blir störda fick inte något större gehör bland de omkring 50 mötesdeltagarna. Varken väktarna eller störningsjouren hade fått några sådana indikationer att tala om.
- Vi har inte fått in några klagomål, sa Peter Östergren från störningsjouren som uppmanade alla att höra av sig om något hände.
Securitas väktare hade inte heller haft några uttryckningar till området. Men alla var inte övertygade och ägaren till Bingebyhallen, Kamaran Allaf är en som drabbats av snatterier, skadegörelse och inbrott.
-Hur många anmälningar ska polisen ha in för att de här ungdomarna ska köras bort från området, frågade han.

Polisen fick kritik
Kritik framfördes också om att Bingeby inte längre har en närpolis. Fredrik Persson redogjorde för ändringen av polisens organisation. Syftet är att på ett effektivare sätt komma till rätta med ungdomsbrottsligheten.
- Vi har skapat en mer slagkraftig organisation som innebär att vi snabbt kan flytta oss dit där problemen finns. Var de än begår brott ska vi ingripa, sa Fredrik Persson.

Olika grupperingar
Han förklarade att det inte handlade om homogena gäng i ett visst område utan snarare om olika grupperingar som är rör sig över hela Visby.
Det förändrade arbetssättet har lett till att fler insatser gjorts på Gotland där ungdomar är inblandade. 2007 togs 74 anmälningar med misstänkta under 18 år emot medan siffran i år visar 230 anmälningar.

70 ärenden till åklagare
- Det är ett mått på vår insats och ska inte tolkas som att ungdomar gör fler brott, sa Fredrik Persson.
Han berättade att 70 av dessa ärenden lämnats till åklagare. Motsvarande siffra året innan var 23.
Polisens nya ungdomsenhet lovordades av Solbergaskolans rektor, P-O Sahlberg.
- Det bor 300 ungdomar här varav 295 sköter sig. Ungdomarna som är stökiga mår inte bra, men problemen är inte värre än i innerstan, sa han.
Ett större engagemang bland äldre efterlystes också.
- Vuxna bör överlag hålla sig ute bland ungdomarna, sa Mika Lahti från ungdomsgruppen som påminde om att alla är välkomna att nattvandra med start på Puma på Gråbo i Visby varje fredag klockan 22.00.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om