"Vi ska försöka få dem att ompröva"

Ytterligare 60 industriarbetare på Gotland blir arbetslösa. Nyheten var överraskande och politiker såväl som producenter kan bara beklaga att det blev så här.
- Vi har begärt ett möte med koncernledningen så fort som möjligt, sa Jan Lundgren. Vi skall försöka få dem att ompröva beslutet.

Gotland2006-08-23 06:00
Jan Lundgren är bedrövad och säger att politikerna har haft flera möten med koncernledningen tidigare och då påpekat vikten av att föra fram Gotland som ett varumärke.

Hoppas på annan regi
- Jag ser det som ett svek från bondekooperationen och tycker att vi har gjort allt vi kunnat för att försöka påverka den stora koncernen. Men det är typiskt svenskt och storskaligheten är en förbannelse. I övriga EU kan man driva mindre slakterier och styckningsenheter men i Sverige går det inte. Det finns redan nu producenter i Sverige som skickar sina djur utomlands, både levande och slaktade. Dessutom planerar Swedish Meats för en stor styckningsenhet i Polen.
Det enda att hoppas på nu är en styckningsenhet i annan regi. Det hoppas Jan Lundgren på och det gör även ordförande i LRF på Gotland, Peter Olsson:
- Det känns tråkigt och jobbigt. Man hade hoppats att det skulle fungera och vi har haft bra snurr på anläggningen senaste tiden och vi har hållit volymerna. Det har de däremot inte gjort på fastlandet och då måste något göras för att effektivisera. Det är ägarnas uppdrag till Swedish Meats, att se till att vi får ett avräkningspris som det går att leva på. Vi är lite på gång med privata mindre styckningsenheter men det går långsamt och är inte lätt att komma ut på marknaden. Det krävs stora investeringar till bland annat marknadsföringen.

Politikerna borde ha jobbat
Bengt Siggelin är ordförande i Gotlands svinproducenter:
- Vi får hoppas att vi får vara med och åtnjuta vinsten som de säger att de gör. Det är politikerna som skulle ha jobbat mer för slakteriet. Det har de inte gjort. Vi producenter måste se till vårt eget hus och se till att få upp slaktpriset. Det är Sverige och Polen som har lägst betalt men Sverige har de hösta kraven, i Finland subventionerar regeringen men i Sverige är det omöjligt. Sorgligt men så är det i alla branscher. Nu gäller det att försöka rädda slakteriet i grevens stund.
Eva Nypelius (c) var lika överraskad över beslutet som de andra:
- Jättetråkigt. Vi hade önskat att man skulle välja att utveckla slakteriet på Gotland och ta vara på själva varumärket Gotland som efterfrågas i hela Sverige. Vi ska ta kontakt med koncernledningen men det blir säkert svårt att få dem att ändra på beslutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om