Som GA tidigare skrivit har regionen valt att inte förlänga avtalet med Alvarssons läkarpraktik, som varit den enda aktör på ön att göra bentäthetsmätningar. Anledningen är att man tycker att det blivit för dyrt.
Fredagen den 30 mars kom ett brev till läkarpraktiken om att avtalet med regionen skulle upphöra från och med den 1 april. Samma dag gjordes den sista bentäthetsmätningen på praktiken.
- Vi har skickat tillbaka de remisser som låg och väntade, cirka ett tiotal, säger verksamhetschefen Josefina Rustas.
Även de patienter som redan står under behandling hänvisas tillbaka till primärvården.
- Vi kan ju inte fortsätta behandla osteoporospatienterna, utan får hänvisa dem till sina distriktsläkare, säger Josefina Rustas.
Nytt på gång
Enligt chefläkare Thomas Kunze, som ingår i hälso- och sjukvårdsförvaltningens ledningsgrupp har de vårdgivare som behandlar bensköra och som remitterar patienter till bentäthetsmätningar, fått information om läget.
- Vi har förklarat situationen och bett dem informera patienter som man remitterat till bentäthetsmätning att detta just nu inte går, säger Thomas Kunze.
Bentäthetsmätningar är bara ett av flera sätt att upptäcka risk för benskörhet på.
- Till stor del kan vi fortfarande genom det befintliga vårdprogrammet hitta patienter med hög risk. Här tycker jag faktiskt att man kan påbörja behandling utan att ha gjort en bentäthetsmätning.
Brådskande
Patienter som är i brådskande behov av en bentäthetsmätning, exempelvis inför en njurtransplantation, kommer i väntan på en lösning att skickas till fastlandet. Men att göra samtliga bentäthetsmätningar på andra sidan Östersjön är inte ett alternativ enligt Thomas Kunze.
- Det anser inte jag som chefläkare är rimligt. Statistiskt sett bör vi ha cirka 450 benskörhetsrelaterade frakturer per år på Gotland. Det är en växande grupp och de flesta är äldre. Vi måste kunna erbjuda den här typen av högkvalitativa undersökningar på Gotland, säger han.
Thomas Kunze och hans kollegor arbetar just nu med att ta fram ett förslag på hur man i framtiden ska göra med bentäthetsmätningarna på Gotland.
- Vi behöver så fort som möjligt ta fram ett förslag på hur vi går vidare för att lösa detta - antingen med en upphandling eller i egen regi. Förmodligen är det så att om vi ger oss in i ett nytt avtal av den här omfattningen måste vi ut med en annonserad upphandling. Så då kan det dröja lite.