"Vi ska undersöka varför avbrottet blev så stort"

Tidigt på lördagsmorgonen bröts strömmen på nästan hela Gotland, då en ledning på Sudret brast och bröt mottagningen från Gotlandslänken.
För Destination Gotlands del innebar strömavbrottet att morgonfärjorna försenades och att bokningssystemet nere ända fram till lunchtid.

Gotland2003-08-25 04:00

Tidigt i lördags morse blev större delen av Gotland strömlöst. Vid femtiden blåste en 70 kilovolts ledning ­den kraftigaste som används på Gotland ­vid Linde på Sudret ner, vilket resulterade i ett fel på mottagningstationen för Gotlandslänken i Ygne, alltså de kablar som leder likström mellan ön och fastlandet.
Gotlands energiverk har totalt 36000 kunder. De enda som inte drabbades var runt 6000 kunder i trakterna runt Roma och i Visbys södra delar.
Området kring den brustna kabeln kopplades om, så satte man successivt igång övriga områden. De flesta hade ström igen vid åttatiden på morgonen, men för vissa dröjde det fyra timmar.
<span class=MR>Säkerhetsfrågor</span>
Lars Samuelsson, vd på Geab, hur kan en avblåst kabel orsaka ett så omfattande strömavbrott?
­Hela elsystemet hänger ihop, så händer det något på ett ställe så kan det fortplanta sig. Vi kommer dock att analysera varför konsekvenserna blev så stora. Det kan vara tillfälligheter, men det är svårt att säga nu.
Varför är systemet så sårbart uppbyggt?
­Det har att med säkerheten att göra. Blir det fel i elnätet måste det bli ett avbrott, annars kan det leda till att saker som inte ska vara strömförande blir det. Systemet är uppbyggt för att förhindra att människors säkerhet kan komma i fara. Men som sagt, vi ska titta på varför det blev så stort som det blev.
Telefonerna hos Geabs felanmälan gick varma och vissa hade svårt att komma fram.
I november i fjol introducerade Geab en SMS-tjänst, som gör det möjligt att få information till den egna mobilen vid strömavbrott: vilka områden det gäller och när strömmen beräknas vara tillbaka. Tjänsten gäller endast högspänningsnätet, inte länken till kundanläggningen. I lördags uppgav flera kunder att den inte fungerade.
­Vi ska undersöka saken. Det har fungerat tidigare, men uppenbarligen var det något problem nu, säger Samuelsson.
<span class=MR>Många automatlarm</span>
Strömavbrottet utlöste ett stort antal automatlarm om fel, drift och brand, dock inget "skarpt". Det rapporterar SOS Alarm. Samma sak hos Räddningstjänsten, vars största konsekvens blev att det egna reservaggregatet gick igång. Då drabbades Destination Gotland hårdare. Morgonfärjorna mot Nynäshamn och Oskarshamn blev försenade med 55 respektive 35 minuter, eftersom landgångarna är eldrivna.
Dessutom slocknade bokningssystemet på Gotland och kom inte igång igen förrän vid 12-tiden.
Det innebar att de som ville boka en resa möttes av en telefonsvarare som meddelade att så inte kunde ske.
Båda avgångarna fick checkas in manuellt, vilket enligt helgens jourhavande trafikansvarige Olle Herlitz inte innebar några problem eller ytterligare förseningar.
<span class=MR>Problemfritt på lasarettet</span>
Många mjölkbönder drabbades också.
Moderna anläggningar styrs ofta av datorsystem som sätter igång mjölkningen med automatik, då kornas halstranspondrar läses av på maskinell väg. De lantbruk som inte har egna elverk kan alltså drabbas hårt av ett strömavbrott.
Utsändningarna av P4:s riksprogram påverkades också.
På Visby lasarett, vars reservaggregatet inte startade i samband med ett strömavbrott i juni i år, fungerade däremot allt bra.
­Reservaggregatet gick igång direkt och gick en kvart innan vi fick tillbaka strömmen, så problemet från i juni är löst, säger teknikern Göran Tomasson.
Boende i Hejdetrakten drabbades också av ett mindre avbrott under söndagen.
Då var orsaken förmodligen fukt i en trasig isolator.
Kabelbrott. I lördags morse blåste en 70 kilovolts kabel vid Linde på Sudret av, vilket resulterade i att nästan hela Gotland blev strömlöst. Felet åtgärdades successivt och vid åttatiden hade de flesta ström igen.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!