Vi slarvar med soporna
Björkhaga camping och strand har utsatts för nedskräpning i sommar. Detta trots att det inte bedrivs någon verksamhet i år. Det är sommargäster men även bofasta som ställer sina sopor vid containern, säger Pigge Werkelin, som äger området.Även vid gästhamnen i Visby har man stora problem med sopbergen.
Tre gånger i sommar har Pigge Werkelin varit ute vid Björkhaga camping och samlat ihop fyra till fem stora säckar med sopor. De flesta soporna slängs vid containern på campingen.
Sommargästerna har något invant beteende att slänga soporna vid containern, säger Pigge Werkelin.
Men enligt honom så är det även bofasta som åker och slänger soporna där.
Vi har samma problem på Kneippbyn. Vid ett flertal tillfällen har vi kommit på när grannarna slänger sina sopor hos oss.
<span class=MR>Ingen verksamhet</span>
Att soporna inte slängs i containern på Björkhaga beror på att den är låst. Ingen verksamhet bedrivs på campingen eftersom ägaren inte fått byggnadslov till utbyggnad av anläggningen.
I och med att vi inte har någon verksamhet så finns det ingen anledning för sopbilarna att åka hit. Men de som äger sommarstugor borde ha sophämtning som de betalar för. De borde inte behöva åka någon annanstans och slänga soporna.
Nedskräpning som gäller Björkhaga strand har blivit anmält till miljö- och hälsoskyddskontoret. Mikael Alm, som har hand om ärendet, anser inte att de ska behöva agera på något sätt.
Det är en privat strand och ägarna visar vilja till att sköta den.
<span class=MR>Två fyllda containrar</span>
Nere vid gästhamnen i Visby har man också stora problem med soporna. Bosse Gustavsson, som har hand om gästhamnen, berättar att två containrar varje dag under juli månad fylls med osorterade sopor. Mycket läggs dessutom på utsidan av dem.
Det är krogägare och campinggäster som slänger sina sopor här. Det är omöjligt att kunna ha en fin gästhamn här. Jag springer och plockar skit varje dag.
Enligt Lars Wahlberg på tekniska förvaltningens hamnavdelning beror problemet med soporna nere vid gästhamnen på att inkasten är för små. Restaurangägarna får inte in säckarna i dem och ställer dem i stället utanför.
Man skulle kunna ställa dit fler containrar, men för oss är det en kostnadsfråga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!