"Vi tar alla hot på stort allvar"

Hotet mot kommunledningen är ett högprioriterat brott.
Det slår länspolismästare Anette Wilén fast efter gårdagens kritik från två moderatpolitiker.

Gotland2007-03-13 06:00
Och förundersökningsledaren säger att mannen som misstänks ligga bakom hoten snart kommer att kallas in till förhör.
De två moderatpolitikerna, Inger Harlvei och Håkan Onsjö, är upprörda över polisens hantering av de anmälda hoten. De tycker det är fel att de drabbade politikerna och tjänstemännen måste låsa in sig medan den utpekade gärningsmannen inte ens kallas till förhör.
- Misstänkta gärningsmän ska tas omhand omdelbart, säger de två politikerna i ett pressmeddelande som refererades i gårdagens GT.
Anette Wilén anser dock att polisen arbetat helt enligt de regler de har att följa. Hon tillbakavisar också uppgiften att ärendet skulle vara lågt prioriterat.
- Vi ta alla hot på stort allvar. Här handlar det om hot mot kommunens högsta ledning, självklart är det ett högprioriterat brott, säger hon.

Ärendena byggs upp
Men en brottsutredning görs inte i en handvändning. Anette Wilén hänvisar till Magnus Frank, chef för kriminalavdelningen vid polisen Gotland, som förklarar gången i en utredning.
- Det normala är att man förhör målsägande (den som drabbats av brott) och vittnen först. Man bygger upp ärendet, skapar en beviskedja, och sen tar man in den misstänkte gärningsmannen till förhör. Det är viktigt att ha så mycket fakta som möjligt innan man förhör den misstänkte, säger han.
Frihetsberövande under utredningstiden är inte vanligt.
- Det finns i princip tre skäl för häktning, fortsätter Magnus Frank. Om det gäller väldigt grova brott, om det finns risk för fortsatt brottslighet eller när man befarar att utredningen försvåras om personen i fråga är på fri fot.

Tror på snart förhör
Inga av dessa skäl föreligger, enligt polisens bedömning, i det nu aktuella ärendet.
Björn Lindqvist vid åklagarmyndigheten är förundersökningsledare och han delar den uppfattningen.
Något frihetsberövande är inte aktuellt, men han tror att den utpekade mannen kommer att förhöras ganska snart. Och han räknar med att det så småningom leder till åtal, rättegång och fällande dom.
- Påföljden för olaga hot, som det rimligen borde bli fråga om här, är böter eller fängelse i högst ett år, säger han.

Sällsynt med mer än ord
Björn Lindqvist säger också att den här typen av olaga hot ofta är mest "munväder".
- Det handlar i regel om rättshaverister som ägnar sig åt att förfölja och telefonterrorisera myndigheter och myndighetspersoner. Det är mycket obehagligt för den det drabbar men det är sällsynt att det blir mer än ord, säger han.
Han tillägger dock att alla anmälningar om hot tas på stort allvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!