"Vi tar kraftfullt avstånd"

Anders Thomasson från Svenskt Näringsliv får svar på tal om sina uttalanden i GA om kvinnors bristande kompetens.
- Det var uttalanden som är väldigt malplacé år 2012, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

<7GT_Bildrubrik>BLÅSVÄDER.</7GT_Bildrubrik> Anders Thomassons, Svenskt näringslivs lokale chef, uttalande i Gotlands Allehanda i går, om att kvinnors kompetens är sämre än mäns, har  rört upp starka känslor.foto: tommy söderlund/arkiv

<7GT_Bildrubrik>BLÅSVÄDER.</7GT_Bildrubrik> Anders Thomassons, Svenskt näringslivs lokale chef, uttalande i Gotlands Allehanda i går, om att kvinnors kompetens är sämre än mäns, har rört upp starka känslor.foto: tommy söderlund/arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-03-09 04:00

"Det handlar om kompetens. Då blir könet sekundärt." Så lät det när Svenskt Näringslivs regionchef Anders Thomasson skulle förklara varför nästan alla vd:ar i de största privata företagen på Gotland är män.

Uttalandet, som levererades på internationella kvinnodagen, satte fart på debatten på Helagotland.se och fick många att reagera.

Svenskt Näringsliv tar bestämt avstånd från Anders Thomassons uttalande:

- Vi tar kraftfullt avstånd från detta. Problemet är inte att kvinnor inte har kompetens. Problemet är att kvinnors kompetens inte tas till vara i tillräckligt stor utsträckning. Vi behöver på många olika sätt främja att kvinnor kommer fram på ledande positioner i näringslivet, säger Peter Isling som är presschef för Svenskt Näringsliv.


"Upprörande"
På ett morgonflyg till Stockholm blev Anders Thomassons uttalande ett hett samtalsämne. Här satt bland annat landshövding Cecilia Schelin Seidegård och företagaren Susanne Liljenberg.

- Jag häpnade över hans uttalanden. Det är upprörande att länets högste representant för Svenskt Näringsliv fäller den typen av kommentarer, säger Cecilia Schelin Seidegård och fortsätter:

- Det är inte bristen på kompetens som gör att det inte finns fler kvinnor på ledande positioner, det beror i stället på att man följer manliga normer och väljer chefer som liknar en själv, som har slips, som man har jagat med, som har gått i samma skola, etcetera. Näringslivet borde jobba aktivt för att utnyttja den kompetens som kvinnor sitter på.


"En chock"
Susanne Liljenberg var på väg till ett seminarium i Stockholm som skulle handla om bilden av företagande kvinnor. Hon blev förvånad av den bild som Svenskt Näringslivs representant på Gotland ger av kvinnors kompetens:

- Jag fick en chock när jag läste artikeln. Jag har träffat Anders Thomasson och blir väldigt förvånad över att han resonerar på det här sättet, säger Susanne Liljenberg och fortsätter:

- Det är precis det här som vi kvinnliga entreprenörer slåss emot. Hade det handlat om kompetens skulle det redan i dag finnas lika många kvinnor som män i alla ledningar och på alla nivåer.


Går för långsamt
Susanne Liljenberg arbetar som ambassadör för kvinnors företagande. Hon anser att näringslivet har allt att vinna på att rekrytera fler kvinnor till ledande positioner:

- Med en jämn fördelning mellan kvinnor och män blir företagen friskare och mer lönsamma. Det viktiga är kombinationen. Kvinnor och män tänker och agerar på olika sätt och båda behövs.

- Jag har tidigare varit helt emot kvotering, men det går för långsamt. Jag tycker att vi ska våga prova kvotering, för som det är nu kan det bara bli bättre.

Susanne Liljenberg tror att det är rekryteringsprocessen som är det skälet till att inte fler företag har kvinnor i ledande positioner:

- Rekrytering sker ofta i slutna processer. När styrelserna domineras av män blir det också män som förs fram som kandidater, säger Susanne Liljenberg.


Ursäkt
Vid 17-tiden på torsdagen mejlade Anders Thomasson en ursäkt till GA-redaktionen:

"Jag beklagar mitt uttalande i tidningen i dag (torsdag) som jag förstår kan uppfattas som nedsättande. Det är inte min uppfattning att kvinnor har sämre kompetens än män. Jag ber om ursäkt för detta uttalande och till dem som blivit illa berörda av detta."

Han har också skrivit en insändare som GA publicerar i dag.

"Alla skulle vinna på att det var mer blandat, men det handlar om kompetens och då blir könet sekundärt, säger Anders Thomasson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Har kvinnor sämre kompetens?

- Det tycks ju vara så. Det finns fortfarande en obalans där och det är olyckligt.

Vilken kompetens är det som kvinnorna saknar?

- Det vet jag inte. Jag har aldrig tittat på det. Men någonting måste det ju vara. Jag tror inte alls att det handlar om manligt ryggkliande, utan om att man väljer strikt efter kompetenskraven, säger Anders Thomasson."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om