"Vi trodde allt var klappat och klart"

- Vi trodde att allt var klappat och klart och blev lite fundersamma när hälso- och sjukvårdens arbetsutskott sa nej. Men vi har inte gett upp, vi tror att beslutet bygger på ett missförstånd.
Det säger ortopeden Peter Ahlvin som, tillsammans med kollegan Tönu Saartok, vill hyra operationssalarna på Visby lasarett för privata operationer.

Gotland2005-11-10 06:00
Som vi tidigare berättat har de båda läkarna förhandlat med sjukvårdsledningen om att få hyra operationssalar på lasarettet under den tid då de inte används, främst på helgerna.
- Vi hade fått klartecken från vår egen verksamhetschef och vi var överens med förre hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson om ett avtal. Det var i princip bara att skriva på trodde vi. Vi hade sjukvårdsledningens förtroende, men tydligen inte politikernas.

Dubbelarbete
Men när frågan i måndags behandlades av politikerna i hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott blev det nej. Ordförande Åke Svensson hänvisade bland annat till att det har med anställdas bisysslor att göra.
Såväl Peter Ahlvin som Tönu Saartok är heltidsanställda av Gotlands kommun. Peter Ahlvin arbetar halvtid som distriktsläkare i Hemse och halvtid på Visby lasarett. Tönu Saartok arbetar halvtid på lasarettet och forskar på den andra halvan. Utöver detta har de företaget TPL Medival AB. De driver privat mottagning och är delägare i företagshälsovården Hansahälsan.
- Dessa bisysslor har vi fått godkända, säger Peter Ahlvin. Vi ansöker varje år och det har aldrig varit några problem eftersom man sett att våra bisysslor inte inverkar negativt på det jobb vi gör i kommunen. Så det argumentet förstår jag inte.

Försvårande inställning
Peter Ahlvin och Tönu Saartok arbetar för att starta ett centrum, en mottagning för patienter med idrotts- och motionsskador. Och Peter Ahlvin tror att en hårdare inställning till bisysslor rent av kan försvåra rekryteringen av specialistläkare.
- Har man ett intresse för att arbeta men något speciellt och inte tillåts det bara för att man är anställd av Gotlands kommun så är det knappast något som lockar läkare till ön. Tvärtom.
Peter Ahlvin och Tönu Saartok har svårt att förstå att hälso- och sjukvårdspolitikerna tackar nej till den inkomst som uthyrningen av operationssalarna skulle ge. Hur stora de skulle bli vet ingen i dag, men det spelar egentligen ingen roll, tycker de båda läkarna.Varje tusenlapp borde vara välkommen.

Enskilt ansvar
- Det har nämnts att de som opereras privat har en gräddfil, men så är det inte. Det är människor som har försäkringar som gör att de går vid sidan av och faktiskt bidrar till att den kommunala kön till operationer blir kortare. De har sin egen kö. Och de blir opererade oavsett om det blir i Visby, på fastlandet eller i Norge. Det är strikt privata operationer.
På Gotland finns runt 500 personer som har sådana privata sjukförsäkringar. Det de båda läkarna vill göra på Visby lasarett är så kallat polikliniska ortopediska operationer där patienten går hem samma dag som de opereras.
Enligt det avtal som tagits fram framgår att om det tillstöter komplikationer i samband med de privata operationerna så är det Gotlands kommun som får ta konsekvenserna.
- Så fungerar det redan i dag. En patient som opereras på fastlandet och drabbas av en infektion vårdas för den i Visby och belastar kommunens ekonomi. Vid allvarliga incidenter, som felbehandlingar eller skador är det alltid den enskilde läkaren som opererat som är ansvarig.

Söker närmare samarbete
Hur har de tänkt rekrytera narkosläkare och operationssköterskor för dessa operationer?
- Det kan finnas anställda i kommunen som är tjänstlediga som vill ta det uppdraget. Annars får vi väl anlita hyrsköterskor, säger Peter Ahlvin. Det blir nog inga problem.
Han understryker att de inte är ute efter att skapa konflikter med Visby lasarett utan bara vill ha ett närmare samarbete.
Beslut i frågan kommer att tas av hälso- och sjukvårdsnämnden. De sammanträder nästa gång den 21 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om