"Vi tror att vi hittat det gamla medeltidsgolvet"

På söndagen öppnades åter Ekeby kyrka. I ett halvår har kyrkan varit stängd för restaurering.
Det är en inre försköning som har gjorts. Interiörer har rengjorts och lagats, målningar har konserverats och flera "nya" medeltidsmålningar har tagits fram. Dessutom tror man sig ha hittat det ursprungliga golvet från medeltiden.

Gotland2004-06-28 04:00

Ekeby kyrkas yttre byggnadskroppar byggdes i slutet av 1200-talet, då även tornet stod klart. Interiören har förändrats och förskönats efter hand och kännetecknas också av nyare inslag från bland annat 1600-, 1700- och 1800-talen.
­ Det här är en av de målningsrikaste kyrkorna på Gotland. Den har verkligen en livlig interiör. Det är så färggrant, säger Åke G Sjöberg.
Han är ordförande i Samfälligheten Gotlands kyrkor som ansvarar för restaurering av öns kyrkor. 15 öre per betalad skattekrona ger åtta miljoner kronor varje år. Utöver detta tillkommer ungefär en lika stor summa genom bidrag från kyrkofonden och staten.
­ Det är svårt att säga vad det här har kostat, men det är ju ett miljonprojekt, säger han.
<span class=MR>Förskönat inredningen</span>
Under det senaste halvåret har även församlingen passat på att försköna delar av inredningen. Byggnadshyttan har haft totalentreprenaden för restaureringen.
­ Vi tror att vi har hittat det gamla originalgolvet från medeltiden. Det gjordes när man skulle dra ledningar. Det är ett arkeologiskt fynd, säger Åke G Sjöberg.
Golvet har ännu inte analyserats, men undersökning och datering kommer att ske, berättar han.
David Börstad var celebrant vid gudstjänsten och stiftslektor Per-Anders Sandgren var predikant och vikarie för biskop Lennart Koskinen.
­ Jag tycker att det är roligt att socknarna sluter upp så här när deras kyrka öppnas igen, ny och fräsch. Det var väl en tredjedel av församlingen som kom hit i dag, säger han.
Han är också glad över att krucifixet nu har kunnat lyftas bort från väggen och i stället placerats på sin ursprungliga plats mellan långhuset och koret, under den så kallade triumfbågen.
­ Det har en symbolisk betydelse och markerar att Kristus har brutit ner gränsen mellan det himmelska och det jordiska, mellan liv och död, säger Per-Anders Sandgren.
För närvarande pågår restaureringar i fem socknar på Gotland. I Lau görs en inre försköning medan yttre restaureringar pågår i Eke, Garda, Tofta och Akebäck.
Ekeby. Per-Anders Sandgren och David Börstad höll i gudstjänsten och återöppnandet av Ekeby kyrka. Börstad (t h) håller upp ett av rengöringsverktygen, en pane, som även symboliserar hur vi människor "rengör oss inför Gud". Foto: SOFIE EKHOLM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om