"Vi tror ministern förstår allvaret"
I går mötte fem representanter från Gotland infrastrukturministern Åsa Torstensson för att dela med sig hur Gotland och gotlänningarna ser på den kommande upphandlingen av Gotlandstrafiken.
- Vi har varit tydliga idag så de har uppfattat Gotlands ståndpunkt, säger hon.
Något som ministern själv bekräftar.
- Jag förstår att detta är otroligt viktigt, säger Åsa Torstensson
Förutom Nypelius deltog oppositionsrådet Björn Jansson, regiondirektör Bo Dahllöf, landshövdingen Marianne Samuelsson och Gösta Hjort från Företagarna.
Konkurrens med kvalitet
Meningen med mötet var att för infrastrukturministern berätta hur Gotland och gotlänningarna ser på gotlandstrafikens framtid.
- Det känns bra att få möjligheten att informera om vad vi tycker och tänker och det tycker jag att vi har gjort, säger Nypelius.
Hon tycker också att det har framgått till Näringsdepartementet hur pass allvarlig denna fråga är för Gotland.
- Det tror jag att det har gjort. Vi har varit tydliga. De har uppfattat att detta är Gotlands ståndpunkt, säger Nypelius.
Hon påpekar också att man från departementshåll vill ha en konkurrens i upphandlingen och det är inte heller någonting som Nypelius har någonting emot.
- Det gäller bara att kunna balansera konkurrens med kvalitet, säger hon.
"Det får bara inte hända"
Av alla de punkter som gruppen diskuterade med ministern framhåller Nypelius två stycken som extra viktiga. Det är först frågan med tiden för en överfart. I kraven på upphandlingen finns en öppningen för långsammare färjor än vad som i dag går mellan Gotland och fastlandet. Långsammare överfarter är något som Eva Nypelius tror kan vara ödesdigret.
- Det får bara inte hända att vi får långsammare färjor, det vore en katastrof, säger hon.
Gemensamma intressen
Den andra frågan är de kapacitetskrav som ställs i upphandlingen.
- De kraven som ställs är på tok för låga. I dagsläget så överskrids den kapaciteten ofta framförallt vad gäller godset, säger Nypelius.
Hon säger också att gotlandstrafiken handlar inte bara om kommunikationer utan även vilka utvecklingsmöjligheter man skall ha på Gotland.
Hur mycket kan ni påverka vad som händer i upphandlingen?
- Vi är mitt inne i ett upphandlingsskede så det är inte helt enkelt. Men det är bra att departementet har tagit till sig av vår kritik och nu får de föra en dialog med Rikstrafiken.
Vad får ni med från mötet?
- Vi får med oss ett löfte att de skall föra vidare våra önskemål till Rikstrafiken.
Infrastrukturministern själv, Åsa Torstensson, var även hon nöjd med med mötet.
- Det var ett bra och rakt möte och det fanns en tydlighet i kommunens arbete att stärka utvecklingen på Gotland. Vi har gemensamma intressen i att hitta en lösning på problemet.
Informerar sig
Torstensson säger också att hon vill att upphandlingen skall ske i tid och att hon vill ha konkurrens.
- Det är problematiskt att vi inte fick in några anbud förra gången och vi vet inte var vi hamnar denna gången heller, säger hon.
Ministern förstår hur viktig frågan är för Gotland och gotlänningarna och för utvecklingen på ön men utöver det vill hon inte lova eller säga någonting mera.
- Jag vill informera mig om det som finns i upphandlingsmaterialet och se till att vi kommer fram till en lösning, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!