På Gotland finns drygt 500 sjuksköterskor – både nyutexade och de med erfarenhet och kompetens som byggts upp under många år. Men med en löneutveckling som stannar av redan vid 35 och som mattas av ytterligare vid 45 års ålder blir skillnaden i lönekuvertet marginell.
– Det kan skilja bara en tusenlapp mellan någon som har en grundutbildning och någon annan som har specialkompetens och erfarenhet, säger Viktoria Vahlgren.
I snitt tjänar unga grundutbildade sjuksköterskor i offenlig sektor i snitt 29 000 kronor i månaden. När nu Vårdförbundet går in i en avtalsrörelse vill man satsa stort – bland annat är fackets krav att man ska ge 10 000 kronor extra till "särskilt yrkesskickliga". Det handlar om ungefär var fjärde anställd. För Gotlands del lite drygt 100 personer.
– Det här är pengar som borde ha förts in i systemet för länge sedan och som ska rätta till den bristande löneutvecklingen, säger Viktoria Vahlgren.
Facket ser en dyster framtid för yrket om man inte kommer tillrätta med löneutvecklingen. Att få mer pengar i plånboken är ju förstås ett sätt att få fler att satsa på yrket – och att stanna kvar.
– När vi ser att våra medlemmar väljer att byta jobb för att det är så dåligt betalt, då måste vi göra någonting, säger föhandlingschefen Annelie Söderberg.
Senast den sista mars ska ett nytt avtal vara klart.