"Vi vill inte bli störst men bäst" Öppet hus på Donnergymnasiet i Slite

Donnergymnasiet i Slite är skolan med riktiga hotellrum i lokalerna. Gamla Slitebadens hotell har förvandlats till ortens gymnasiecentrum men verksamheten har förgrenat sig till flera lokaler runt om i samhället. I torsdags bjöd lärare och elever in till öppet hus. Inte minst hoppades man på besök från niondeklassare som går i valtankar inför höstens gymnasiestudier.
­ Vi vill inte bli störst men bäst, deklarerar läraren Sara Johansson.

Gotland2002-01-18 22:40
Marschaller lyste upp trappan mot entrén och foajén där elever iförda blå t-tröjor med skollogon stod beredda att guida besökarna runt i lokalerna och svara på frågor omkring undervisningen.
Fyra program finns det i dag att välja på i Slite: Samhälle, Media, Teknik och energi samt Hotell och restaurang. Elever från sistnämnda program var för övrigt i full verksamhet i köksregionerna i och med att besökarna kunde inta fika eller äta.
Under två år har friskolan Donnergymnasiet nu funnits i Slite. I Klintehamn, där verksamheten startade, har de första eleverna redan hunnit ta studenten, där har man funnits i fyra år. Dessutom finns Donnergymnasiet representerat i Göteborg. Elevantalet är 100 i Slite, 370 i Klintehamn och 250 i Göteborg.
Öppet hus redan i januari inför gymnasievalet är ingalunda för tidigt. Olof Armini, styrelseordförande i Donnergymnasiet AB, förklarar varför:
­ Ett nytt söksystem medför att eleverna söker successivt med första omgången i februari, sen görs en preliminär intagning på höstbetygen. I princip finns inga totala deadlines.
Skolan får sedan efter hand preliminärbesked om intagningen från och med februari.
Donnergymnasiets elever kommer till övervägande delen från Gotland, ca 40 från resten av landet och då är de spridda från Skåne till Norrland.
­ Här i Slite är de gotländska eleverna ganska tydligt främst från norra ön medan de i Klintehamn är mer spridda från hela ön och med många från Visby.
Olof Armini ser gärna ett högre totalt elevantal. Man vill bli större men inte för stora utan fortsätta att vara ett tydligt alternativ till jätten Säve. Blir man å andra sidan för få drar sig en del för att söka av det skälet.
<span class=MR>Rumsmiljö</span>
Eleven/guiden Kamilla Björkander och matteläraren Sara Johansson guidar runt i den före detta hotellbyggnaden. På entréplanet huserar hotell- och restaurangeleverna i kök och matsalar, på lunchen har man öppet för allmänheten.
En trappa upp har man bevarat ett antal av hotellrummen intakta inklusive rumsnumren.
Det är en tidsbunden rumsmiljö, den får heller inte ändras eftersom hela fastigheten är K-märkt. Man får byta tapeter men då endast till murriga nyanser.
­ Att vi inte får ändra tapeterna, det tycker vi inte om, framhåller Kamilla.
I början bodde en del elever där innan de fått tag på annat boende men nu används rummen främst som övernattningsrum för lärare då det inte är ovanligt att man tjänstgör såväl i Klintehamn som Slite eller har exempelvis gemensamma julfester.
Sara Johansson har tidigare jobbat som lärare på högstadiet och är mycket nöjd med förhållandena på Donnergymnasiet där hon tjänstgör såväl i Slite som Klintehamn.
­ Det är en liten skola och vi vill att alla elever ska bli sedda, det är en stor fördel. Vi vill bli bäst men inte störst.
Kamilla Björkander håller med om att det fungerar bra mellan skolans elever.
­ Det funkar jätterbra. På Säve finns många olika gäng, här är vi ett enda stort och någon mobbning har vi inte.
Att sammanhållningen är bra mellan lärare och elever också utanför skoltiden manifesteras bland annat i Dass, Donner After School Sport. Då håller man till i Cementahallen och hittar tillsammans på vad man skall göra.
­ Eleverna bestämmer men lärarna är med. Det kan blir fotboll eller badminton eller vad man vill.
Donnergymnasiet är således utspritt på flera håll i Slite. Kamilla tar oss med till "sin" skolbyggnad, mediaprogrammets. De håller till i ett litet hus som tidigare inrymt en frisersalong, beläget mitt emot Ica-affären.
Studio ett kallas byggnaden och där har mediaprogrammets fyra inriktningar - redaktionsarbete, foto, reklam, multimedia - i stort sett varsitt litet rum. Kompakt men trivsamt.
Definitivt rätt målgrupp med det öppna huset tillhör Christian Pettersson och Andreas Svensson från Slite. De är på besök tillsammans med ett kompisgäng. De båda går i nian i Lännaskolan medan några av de andra går i gymnasiet.
­ Donner verkar vara bra, jag ska söka datateknik. Jag går på rekommendationer från kompisar, det verkar vara bra här. Och så verkar det tråkigt att behöva åka buss till Säve varje dag, menar Christian.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om