"Vi vill knyta ihop ver ksamheter"

­ Att slussas runt mellan olika system är en sjuka i Sverige. Det här blir ett helt nytt föredöme som det ska bli mycket spännande att följa!
Det konstaterade AMS generaldirektör Anders L Johansson vid gårdagens invigning av Arbetsmarknadens hus.

Gotland2004-02-07 04:00
I går invigdes Arbetsmarknadens hus vid Östercentrum, i före detta Posten och ännu längre tillbaka, Sundströms hörna. Fokus för husets nya invånare är arbete och arbetsmarknad.
Ledstjärnan i arbetet med att välja hyresgäster har nämligen varit att skapa en gemensam och lättillgänglig plattform för arbetssökande, arbetsgivare och andra intressenter. Här ska både fasta och tillfälliga verksamheter samsas, i det gemensamma syftet att förmedla arbete, kunskap och kompetens.
Entrén leder besökaren in till Torget, ett öppet kontorslandskap omgärdat av drop in-stationer, där besökande får direktkontakt med personal från olika instanser. För enskilda samtal finns ett antal mindre rum, döpta efter gotländska socknar och platser. Längre in i lokalen finns ett 20-tal arbetsrum, flera grupprum och personalutrymmen.
<span class=MR>"Sluss-sjuka Sverige"</span>
Det myndighets- och projektfyllda huset är unikt i Sverige­och ett föredöme för kommuner och myndigheter på andra håll, konstaterade Arbetsmarknadsstyrelsens generaldirektör Anders L Johansson i sitt invigningstal.
­ Att slussas runt mellan olika system är en sjuka i Sverige. Allra helst gäller det försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Det här blir ett helt nytt föredöme som det ska bli mycket spännande att följa!
De samlade resurserna utgörs av Arbetsförmedlingen, vägledningscentret Portalen, länsstyrelsens Gotland Jämt, Regionalt resurscentrum för kvinnor, Europeiska socialfonden, kommunens individ- och familjeomsorg och Rue, den regionala utvecklingsenheten.
Dessutom finns där de två samverkansprojekten Hermes och "Invandrare mot vård och omsorg", som finansieras av EU-programmet Växtkraft mål 3. Förhoppningen är att de ska få sällskap av fler nydanande projekt. Något som däremot inte finns representerat är försäkringkassan, som ju också har många beröringspunkter med husets verksamhet.
­ Egentligen borde vi ha varit med från början. Vi får se hur det blir i framtiden, sade försäkringskassans chef Inga-May Engberg och önskade hyresgästerna lycka till.
Arbetsförmedlingens chef Lena Andersson konstaterade att förhoppningen är att fler aktörer och samarbeten kommer att utvecklas med tiden.
­ Det här ska vara ett ställe som växer med omvärlden och är med på banan!
Hon poängterade också att husets samtliga hyresgäster representeras av kvinnliga chefer...
­ Det är nytt och ovanligt och inte helt fel!
<span class=MR>Stora utmaningar</span>
Länsstyrelsens Lennart Peterson har varit projektledare i det digra arbetet att samla alla krafter och verksamhetsanpassa lokalerna. Han blickade tillbaka mot sju års försök med sju potentiella platser.
Först 2002 stod det klart att man hittat rätt.
­ För att travestera ett känt uttryck: det har varit en lång vägs färd mot ljuset!
Länsstyrelsens arbetsmarknads- och näringslivschef Christer Granegård gav Peterson en eloge för väl genomfört arbete, genom att kontra med "bakom varje kvinna står en man".
Länsrådet Anders Granat konstaterade att nu finns allt på plats och att nästa steg­ den riktigt stora utmaningen­är att skapa nya former som får allt att fungera.
­ Det finns en uppfordran och en utmaning i huset. På sikt måste det här leda till effekter som syns i statistiken.
<span class=MR>Positiv vändning</span>
Det poängterades också av Anders L Johansson, som förklarade att AMS roll är att fördela ekonomiska resurser, följa verksamhetsmålen och följa upp resultatet.
Han hyste stort hopp till att satsningen kommer att ha positiv verkan på arbetslöshetsstatistiken. Även om lågkonjunkturen gjort tydliga avtryck, så tror Johansson att läget vänder om några månader och att husets samlade resurser då kommer att kunna hjälpa både arbetsgivare och -sökande på ett mer effektivt sätt.
Han tryckte också på vikten av kompetenshöjande satsningar, som kan garantera jobb på en allt mer krävande och rationaliserad arbetsmarknad.
­ En utvidgning av högskolan är oerhört viktig för en långsiktig och strategisk utveckling av Gotlands näringsliv och arbetsmarknad.
Resurs. Arbetsmarknadens hus samlar öns resursförmedlande aktörer på en och samma plattform innanför en och samma dörr.
Symbolik. Från fastighetsägande Kastalen fick Arbetsmarknadens hus en stenskulptur av Cecilia Carlén.
Hoppfull. Arbetsmarknadens hus är helt unikt, konstaterade AMS generaldirektör Anders L Johansson.
Invigda. Kommunalrådet Sonia Landin och länsrådet Anders Granat invigde Arbetsmarknadens hus genom att knyta samman band, inte klippa dem. "Vi vill ju knyta ihop verksamheter, inte dela upp dem", sade arbetscentrums Birgitta Nylund.
Foto: Jael Räisänen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!