"Vi vill se till att alla jobbar på samma villkor"

Byggnads har beslutat att försätta villabygget i Vibble i blockad, om inget avtal har träffats med den polska firman, innan den 19 januari.
De polska arbetarna menar däremot att de är villiga att skriva avtal.

Gotland2006-01-07 06:00
När GA på fredagen besökte byggarbetsplatsen, arbetade ett femtontal polska arbetare med att lasta av en leverans med delar till de 36 nya villorna, som byggs i Vibble, av företaget Bostaden AB i Vetlanda.
Själva byggandet utförs dock av det polska företaget Zojax, som nu hotas med blockad av fackföreningen Byggnads.
Mariusz Iker, en av de polska byggarbetarna, är den enda som pratar engelska.
- Mr. Wildman har bestämt att någon på arbetsplatsen måste prata engelska, därför är jag här, säger Mariusz Iker, som annars i huvudsak arbetar i Tyskland.
Jan Wildman är byggets polska förman och tillsammans ger de båda herrarna sin version av konflikten.
De menar att de har pratat med facket i december och att de kommit överens om att ett avtal ska skrivas mellan den 10 och 15 januari.
- Vi vill skriva avtal med facket och ska göra det när de kommer. De kom inte till oss, vi kom till dem, säger Mariusz Iker.

Lång arbetstid
Byggnads har fått indikationer på att de polska byggarna arbetar uppemot tolv timmar om dagen, fem, sex dagar i veckan.
Mariusz Iker säger att de arbetar mellan 8 och 20, men tre raster på cirka en timme styck och detta fem dagar i veckan. Fast det finns vissa undantag.
- När vi får leverans måste vi göra klart. Vi är 15 personer som arbetar här, om någon arbetar lite längre en dag, så arbetar han lite mindre nästa dag, säger Mariusz Iker.
Han berättar att de får betalt i polsk valuta, han tjänar cirka 20 polska new zloty i timmen. En new sloty är cirka 2,40 kronor och Mariusz Ikers timlön är alltså knappt 48 kronor efter skatt, men för honom är det mycket.
- Det är ungefär fyra gånger mer än jag tjänar i Polen.
Huruvida de knappt 48 kronorna per timme är en lagom lön, vill den gotländska fackbasen, Evert Bäckstrand, inte uttala sig om.
- Det vet vi egentligen inte innan vi har skrivit avtal, när det är nybygge mäter man lönen i form av prestationslön.

Låga löner
Lönerna är en av de punkter, på vilka facket anser att det polska företaget brister.
- Den största bristen är att de inte arbetar efter svenska regler och avtal, vi ska konkurrera på samma villkor. Framförallt är arbetsmiljön under all kritik, man följer inga som helst regler. Det har redan varit en arbetsplatsolycka där, med en mobil kran som brakade sönder. Det var bara tur att inga människor skadades. När det inte finns några avtal kan vi inte gå in och göra något, säger Evert Bäckstrand.
Nu hoppas han att ett avtal ska bli klart innan den 19 januari, då blockaden i annat fall, börjar gälla.
- Det hoppas jag verkligen, det är den allra bästa lösningen. Vi vill inte bråka, vi vill bara se till att alla jobbar på samma villkor. Det är lite skrämmande, företagets talesman är en advokat i Jönköping och han säger att de inte tänker skriva avtal förrän Vaxholmskonflikten har tagits upp i EU-domstolen och det kan ta två till tre år, säger Evert Bäckstrand.
De polska arbetarna kommer dock att kunna fortsätta arbeta, trots en blockad från Byggnads sida.
- Visst, de kan fortsätta arbeta eftersom de inte är våra medlemmar, men vi kommer att försöka begära sympatiåtgärder, säger Evert Bäckstrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om