"Vi vill visa att vi bryr oss"

För att stå beredda och för att få kunskap om det som hotar barnen när de kommer upp i tonåren har 13 föräldrar, tolv mammor och en pappa, gått en studiecirkel i ämnet.
­För att visa att vi bryr oss, sa Kristina Algesten, en av föräldrarna.
­Man vill inte sitta på läktaren, man vill ju vara med i matchen, sa Elisabeth Hansson.

Gotland2004-05-08 04:00
Det är Rita Nordlander, ordförande i FMN, föräldrar mot narkotika, som har varit studieledare. Hon är också aktiv i föreningen på riksplanet och ledamot av styrelsen där.
­Jag tycker det är viktigt att föräldrar börjar fundera över drogproblemen bland ungdomarna redan innan de kommer upp i högstadiet. Det är så mycket som kommer på en gång då och många föräldrar hinner inte med, sa Rita.
<span class='mr'>Ungdomsgruppen</span>
De som deltagit i kursen har alla barn som är födda 1990 och 1991 och går i klass sex. Några har också äldre barn och har därmed lite erfarenhet av att vara tonårsförälder.
­Man kan ju bara gå till sig själv och tänka på hur det var att vara tonåring. Hur man hittade på och skyllde på allt möjligt inför föräldrarna, sa Elisabeth Hansson. Det gäller att inte glömma bort det.
Den här kvällen fanns Bertil Östman från ungdomsgruppen på plats och informerade om deras arbete.
­Om man inte har haft regler från början då har man ingenting att backa till när man släpper efter, sa Bertil. Det är det viktigaste av allt, att ha regler från början.
<span class='mr'>Grogg i petflaska</span>
Barn gör som vi och föräldrar konsumerar mer eller mindre alkohol.
­Ingen låter 15-åringen låna bilen och ta en provtur men många låter tonåringen smaka alkohol hemma. Det är alltid delade meningar om vad som är bäst på föräldramöten. Föräldrar har olika åsikt i frågan.
Bertil Östman berättade om Valborgshelgen då någon vuxen sålde färdigblandad grogg i petflaska till ungdomarna. Alkoholen var hembränd sprit, utblandad med något för att göra det mer likt alkoläsk, en dryck som blir allt mer populär bland ungdomar.
­När vi träffar på någon som är under 18 år och alkoholpåverkad ringer vi alltid till föräldrarna. Är de i sånt skick att de behöver komma hem skjutsar vi dem och det är sällan de protesterar. De lämnar adressen och åker frivilligt med hem. Vi gör inga utredningar och för ingen journal.
<span class='mr'>Narkotikapoliser</span>
När man upptäcker narkotika bland ungdomar kontaktas alltid polisen eftersom narkotikainnehav är förbjudet. Men det är inte spriten, undantag är hembränd sprit.
­Kommer man gående med en flaska hembränt så kontaktas polisen och det blir anmälan, sa Bertil.
Som underlag för studiecirkeln har man använt "Boken om droger" och flera föreläsare har varit på besök. Bland andra narkotikapoliserna Fredrik Persson och Erik Guteson.
­Vi fick se hur det såg ut och det var mycket likt tvättmedel, sa Åsa Olofsson.
Mats Söderberg från VÅGA-projektet har deltagit liksom Tove Landin, UNF.
<span class='mr'>Mot Melonen</span>
Rita Nordlander jobbar ideellt i föreningen Föräldrar mot narkotika och hon är den enda utbildade rådgivaren på Gotland. Hon jobbar också med människor inom omsorgen med psykiska och fysiska handikapp. Det blir svårt att hinna med allting men Rita brinner för det här.
­Jag har erfarenheter av missbrukande anhöriga och kan därför dela med mig av dessa, sa Rita. Jag berättar gärna för andra hur det är att vara förälder när ens barn drabbas. Man skyller bara på sig själv och tar all skuld på sig. Tills man inte orkar längre och då behöver man stöd och hjälp. Någon sådan fanns inte på Gotland när jag behövde den. Därför bildades den här föreningen.
Föreningen har hittills funnits i ungdomens hus men flyttar snart till kvarteret Melonen på Irisdalsgatan i egna lokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om