?Vi ville bara att hon skulle komma hem?
?Hej! Hade jordskalv tidigt i morse och några timmar senare nådde flodvågorna vårt hus. Alla är oskadda men det är total kaos. Pussar?. Så lyder ett sms från Sara Jacobsson, som befann sig i södra Indien när tsunamivågen kom. I går började skolan och vardagen igen.
På annandagsmorgonen tog de tre vännerna, Clara Borvander, Sofie Nellmer och Malin Carlsson, emot varsitt sms från Sara och kommer nog aldrig glömma den där känslan av maktlöshet som så många av oss har upplevt.
? Vi ville bara att hon skulle komma hem, säger Clara.
Och Malin berättar att hon har haft svårt att sova och grät mycket. Hennes pojkvän var dessutom i norra Indien och hörde till en början inte av sig.
De går andra året i gymnasiet, med dans som inriktning. När jag frågar om det är skönt att komma tillbaka till skolan igen skrattar de och säger ?neej!?. Men sedan säger Sara att det är skönt att träffa alla vänner igen och se att de är hemma och oskadda. Kompisarna instämmer.
Det märks att tjejerna står varandra nära och kommer att vara ett starkt stöd för Sara, som kanske aldrig riktig kan förklara hur det kändes att vara där nere. Bara de som har upplevt det kan förstå.
? Tänk att det inte har hänt på jätte länge och så händer det nu när Sara är där. Det är så svårt att fatta, en stor svart mur som bara kommer emot en, säger Malin och visar med händerna i luften.
Sara minns minuten innan vågen. Hon är på väg ned till stranden med sin pappa för att äta frukost. Han säger att det kommer bli en varm och skön dag och att det är alldeles vindstilla.
? Men jag tittar ut över havet och tänker att vattnet är inte lugnt alls.
Snart märker de att havskanten är hundra meter närmare än den brukar vara och förstår att de måste springa tillbaka till huset. Lyckligtvis bröts vågen på något vis och gick ut på varsin sida om stranden där de bodde. Huset med hela sällskapet på 16 personer klarade sig.
Tillbaka i skolan
Gymnasieeleverna är nu på plats i skolbänken igen, efter ett annorlunda jullov.
? Det gäller att stämma av hur de mår, säger Inger Hägg, rektor på Elfrida Andréegymnasiet.
Hon är lättad över att ingen i skolan är saknad på grund av katastrofen i Sydostasien och berättar att kristeamet hela tiden är redo för att ta emot frågor och funderingar från eleverna.
Bakom en knallröd dörr nära skolans fik, ligger en av mötesplatserna. Där har skolkyrkan en lokal, som ska vara öppen under dagarna.
Inger Hägg berättar också att om eleverna uttrycker en speciell önskan att arbeta med katastrofen i Sydostasien, ska de få göra det.
? Det är skönt att skolarbetet kommer igång, men det är klart att alla är tagna. Det här sätter igång andra känslor, kanske för sådant som har hänt tidigare, säger hon.
Krisarbetet
Alla kommunala gymnasieskolor på Gotland har kommit överens om hur krisarbetet ska fungera. I nuläget är det svårt att avgöra elevernas behov, men varje rektorsområde har ett kristeam redo, med kuratorer och skolkyrka. Det finns olika rum på varje skola, dit eleverna kan gå för att prata med någon.
? Men det största arbetet gör lärarna, de har gjort ett jätteviktigt jobb den här morgonen, säger kurator Margitha Brandt som tillsammans med kollegan Liza Nyman har avbokat möten och andra samtal för att kunna ta emot eleverna. De är medvetna om att katastrofen i Sydostasien kan sätta igång inre katastrofer i en själv, även om man inte är drabbad personligen.
? Det är ett tillåtande klimat nu, att man får vara ledsen, fortsätter Margitha.
Eleverna känner igen dem som arbetar i krisgruppen. Skolpräst Jakob Tronêt och Maria Engelhardt från skolkyrkan går omkring i korridorerna och visar att de finns, men också för att försöka snappa upp hur stämningen är. Ingen av eleverna har ännu sökt upp någon i krisgruppen, men Margitha tror att hon kommer att få besök framöver, kanske om någon vecka. Än så länge har eleverna så mycket att prata med varandra om och att de pratar om det som har hänt är mycket positivt tycker hon.
? Det här är ju unga vuxna med en viss mognad. De vet att vi finns och tar kontakt när de själva behöver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!